De tuin in mei met Angelo Dorny: klaar voor de ijsheiligen

Elk jaar is het weer uitkijken naar de ijsheiligen. Het moment, meestal rond 15 mei, dat de kans op nachtvorst verdwijnt en de spreekwoordelijke tuinpoorten open gezwierd kunnen worden.

Ik kan niet wachten, in ieder geval. De serre puilt uit en er staan tig veel plantjes te wachten om de grond in te gaan.

Wat met uitgebloeide narcissen en tulpen?

De narcissen hebben, afhankelijk van de variëteit, bijna hun beste tijd gehad en ook de tulpen zullen vroeg of laat ophouden met bloeien. Maar wat doe je er dan mee? Door de uitgebloeide bloemen weg te nemen (je kunt het kopje van de bloem makkelijk afbreken) zorg je ervoor dat de bol geen energie hoeft te stoppen in het vormen van zaden. Laat echter wel de bladeren voor wat ze zijn. Knip ze niet weg, want via de bladeren kan de bol opnieuw energie opslaan.

Lathyrus of reukerwt planten in de tuin

Vorige week ging hier de Lathyrus in de grond. Ik zaaide ze ergens in februari en ik vond het tijd geworden om ze met hun voeten in de aarde te zetten. We maakten een klimconstructie met betonnetten en paaltjes. Ideaal om ze straks omhoog te laten groeien. Niks van dat alles, maak dan een tipi met bamboestokken en tuintouw. Over eventuele koude nachten hoef je je overigens geen zorgen te maken. Lathyrus kan met gemak wat vorst verdragen. De ijsheiligen zijn dan wel in aantocht, je weet nooit wat we op het laatste moment nog over ons heen krijgen.

Rabarber oogsten

De tijd van rabarber is aangebroken. De planten staan er gezond bij en dat betekent dat je kunt plukken. Plukken, want je draait of scheurt de stelen in plaats van ze met een mes weg te snijden. Je kunt rabarber met gemak plukken tot eind juni. Daarna laat je de plant beter met rust. Niet zozeer omdat het oxaalzuur giftig is (je moet er grote hoeveelheden van eten voor het schadelijk wordt), maar vooral om de plant wat rust te gunnen en energie te laten opdoen om volgend jaar weer gezond en wel terug te keren.

Dahlia’s planten

Als je dahlia’s niet hebt voorgetrokken in potten omdat je geen plaats hebt en het heen en weer gezeul met planten niet ziet zitten, dan kun je ze vanaf nu rechtstreeks in de volle grond planten. Ze doen er gemiddeld twee weken over om scheuten te maken, dus perfect getimed met de ijsheiligen in het vooruitzicht. Je stopt de knollen niet te diep, ongeveer 5 centimeter onder de grond. Water geven en eventuele slakken in de gaten houden. Die hebben namelijk altijd een onverzadigbare honger naar dahliascheuten.

Volg mij op via @Angelo_Dorny voor meer tuintips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier