Afgelopen maandag was tv-kijkend Vlaanderen getuige van de ontmaskering van de Mol in het gelijknamige programma. De 24-jarige politie-inspecteur Eline Michiels heeft de afgelopen weken de boel belazerd en werd bij de kraag gevat door de 28-jarige houtbewerker Davey Van Rode. Hij gaat aan de haal met de groepspot van maar liefst 27.250 euro. Runner-up werd de 58-jarige godsdienstlerares Annelies Cooymans. Onze De Mol-watcher Renzo Verdonckt had een gesprek met de drie finalisten.

De Mol: Eline

eline-def

 

Heb je getwijfeld om de rol van saboteur aan te nemen, want het was vast wel zwaar?

Eline: “Geen moment heb ik getwijfeld toen ze mij vroegen om de Mol te zijn. Ik vind van mezelf dat ik wel iets overtuigend kan vertellen door onder andere mijn mimiek te gebruiken. Ik voelde me dus niet schuldig over het feit dat opdrachten mislukten of kandidaten moesten vertrekken, want dat was nu eenmaal mijn taak als Mol. Het ergste was wel toen Jolien eruit ging, want ik had met haar een pact gesloten.”

Ben je door je medespelers rechtstreeks geconfronteerd geweest en hoe ging je daar mee om?

Eline: “Ik ben heel weinig geconfronteerd geweest. Hoe langer in het spel, hoe minder er in de groep over de Mol zelf gesproken werd. Iedereen had zo wel zijn of haar idee. Het stilzwijgen voelde soms precies aan als Voldermort uit de ‘Harry Potter’-boeken, daar werd ook niet openlijk over gesproken. Ik moest als Mol altijd op mijn hoede zijn. Gelukkig waren er de douchemomenten; daar was ik echt alleen en kon ik mentaal even tot rust komen.”

Heb je alle theorieën gade geslagen?

Eline: “Ik heb de media uiteraard op de voet gevolgd en veel op forums gelezen. Het is grappig hoe mensen denken en hoe ver ze wel gaan met hun theorieën. Ik ben daadwerkelijk monitor bij Outer Limits, maar of dat nu een hint was zal volgende aflevering blijken dan worden alle sabotages en hints uit de doeken gedaan.”

De verliezer: Annelies

annelies-def

Annelies, je hebt het in de finale niet gehaald van Davey. Hoe komt dat?

Annelies: “Ik zat nochtans op het juiste spoor, maar het is zo moeilijk om ook alles bij te houden in je Molboekje. Ik heb Eline ook nooit rechtstreeks geconfronteerd. Ik vond dat niet nodig want voor mij was het duidelijk. Toch heb ik niet van wakker gelegen over de uitkomst van de finaletest; ik ben een goede verliezer. Het is Davey van harte gegund!”

Hoe kijk je op je deelname terug?

Annelies: “De Mol was één groot avontuur. Na de geboorte van mijn kinderen was dit toch wel het grootste dat ik in mijn leven heb meegemaakt. Echt waar! En wat ik zeker nooit zal vergeten is de duikproef. De angst die ik daar heb beleefd! Maar ik koester natuurlijk ook veel mooie herinneringen aan het programma; vooral in de opdracht met de schoolkinderen was ik als lerares zijnde in mijn element.”

Had je het moeilijk om het voor je omgeving stil te houden?

Annelies: “Zwijgen over het beleefde avontuur was niet altijd even gemakkelijk. Je wordt constant aangesproken en moet dus je woorden zorgvuldig wikken en wegen, maar ik vind dat het me wel aardig is gelukt. Iedereen vroeg me ook of ik mijn bril wel bij had, terwijl ik die bij één enkele proef vergeten had.”

De winnaar: Davey

davey

Proficiat met de overwinning, Davey! Had je al lang door dat het Eline was?

Davey: “Ik wist vrij snel wie de Mol was. Vandaar dat ik samen met Eline zoveel mogelijk proeven trachtte te doen en ik dus ook veel over haar te weten kwam. Maar ik ben ook supertrots dat Annelies de finale haalde, want zij had ook Eline als Mol. Het kwam dus werkelijk op het aantal juiste antwoorden op de test aan. Wat ik van plan ben met een deel van het prijzengeld zal je zien in aflevering 9.”

Naast het geld heb je ook tal van herinneringen. Welke opdracht zal je het meest bijblijven?

Davey: “De hele reis is een onvergetelijke ervaring maar wat mij het meest zal bijblijven is de fietsopdracht. Dat was echt iets op mijn lijf geschreven. Ik wou dat het vooruit ging, dus ben ik voorop gereden zodat ik al aan de proef met het hout hakken kon beginnen. Ook het kettingsysteem was iets waar ik me wel in kon vinden. Daar werd ik door veel kijkers verdacht toen Sam het gereedschap niet vond. Ik wil ook nog eens benadrukken dat het woord ‘kettingspanner’ niet bestaat, maar dat het om een ‘kettingbreker’ ging.”
Maandag ontdek je hoe Eline de boel precies heeft belazerd.