Over exact een week laat Eén het nieuwe seizoen van ‘Undercover’ op ons los, een seizoen waarin gebeurt wat niemand voor mogelijk achtte: de gezworen vijanden Bob Lemmens (Tom Waes) en Ferry Bouman (Frank Lammers) moeten samenwerken om elk hun eigen hachje te redden. “De schrijvers hebben dat weer slim gedaan.”

In een nogal spartaans ogend kamertje in de krochten van het VRT-gebouw lichten de ogen van Frank Lammers even op wanneer ik hem lekkers van de warme bakker aanbied. Zin in een uitgebreid interview lijkt hij niet te hebben, maar een Berlijnse bol en een handvol andere koffiekoeken verzachten de zeden. Al snel gaat het gesprek over seizoen 3 van Undercover , dat – en dit vertelt Tom Waes me niet veel later – het beste van de drie zou zijn. “Ik vind het zelf ook wel spannend. Tom en ik werken heel goed als duo, dat merk je heel goed in dit nieuwe seizoen waarin Bob en Ferry noodgewongen met elkaar moeten optrekken.”

Ik heb zelf al vier afleveringen mogen zien en ik geloof dat ik Tom Waes gelijk moet geven. Het is een bijzondere straffe reeks geworden.

“Had je wat anders verwacht dan? De schrijvers hebben dat weer slim gedaan. Je krijgt als kijker weer wat je verwacht, maar toch is het weer helemaal anders dan de eerste twee seizoenen. Die Turkse maffia is weer een heel andere setting dan de camping in seizoen 1 en de manège in seizoen 2. Ik weet zeker dat de fans – dat klinkt zo stom, fans, beter: mensen die van Undercover houden – dit zullen opvreten. Ze gaan dit te gek vinden.”

Dankzij Netflix scoort ‘Undercover’ ook internationaal. In Nederland was seizoen 1 de best bekeken show van dat jaar. Had je ooit gedacht dat het zo’n monsterhit zou worden?

“Toen ik ooit het script van het eerste seizoen kreeg, wist ik: dit is te gek. En dat gebeurt echt niet zo vaak. Maar dat het zo’n vlucht zou nemen, daar durf je niet eens aan te denken. Het is meteen ontploft, al van het prille begin. En ook na dit derde seizoen zal Undercover populair blijven. Ik merk aan mijn Instagramaccount dat de reeks in Zuid-Amerika heel goed scoort. Ook in Italië is het populair. Bij mijn zoon in het voetbalelftal voetballen een paar Italianen, en toen ik een keer kwam kijken, werden die helemaal gek. Verder merk ik er in Nederland gelukkig niet heel veel van. Je zult maar wereldberoemd zijn, vreselijk.”

België is fantastisch, man. Hier krijgen vrijgevochten, fantasierijke geesten meer ruimte dan in Nederland”

Ondertussen ben jij wel wereldberoemd in Vlaanderen. Je speelde hier eerder ook al in de topfilm ‘Rundskop’ en in ‘Crimi Clowns’.

“België is fantastisch, man. Hier krijgen vrijgevochten, fantasierijke geesten meer ruimte dan in Nederland. Men gaat hier op zoek naar verhalen die nog niet verteld zijn, men zoekt veel meer de duistere kant op. In Nederland blijft de filmwereld toch vaker steken in romcom-achtige ellende. Daarom pas ik hier beter en heb ik artistiek asiel aangevraagd in België. Ik heb bijvoorbeeld net ook Hazard gedraaid, een knettergekke film met Dimitri Vegas en Jeroen Perceval. Undercover was trouwens ook zo geweldig, heel die cast en crew zijn na drie seizoenen en een film familie geworden. Ik mis hen nu al.”

Zou je iets voelen voor een carrière wat verder weg, in Hollywood of Zuid-Amerika?

“Zo’n Zuid-Amerikaanse film lijkt me wel leuk. Ik ben dol op reizen, maar nog leuker dan gewoon reizen in het buitenland is werken in het buitenland. Maar ik vrees dat ik niet ambitieus genoeg ben om zo’n carrière na te jagen. Ik heb geen agent voor het buitenland, ik heb zelfs geen agent in Nederland. Maar ooit heb ik wel gewerkt in Hollywood. Een horrorfilm. Heel leuk was dat. Ik heb toen ook een tijdje geprobeerd om een green card te krijgen, zodat ik in Amerika kon blijven, maar toen Trump aan de macht kwam, had ik daar geen zin meer in. En nu met corona zijn er al helemaal geen mogelijkheden meer. Niet dat ik daar wakker van lig. Ik heb het goed in België en Nederland. Ik doe hier alleen maar dingen die ik leuk vind, anders begin ik er niet aan. Ik zit op een soort achtbaan die nooit ophoudt en dat voelt heel prettig.”

‘Undercover’, vanaf 21 november elke zondag om 20.35 uur op Eén.