Guy Swinnen keert terug naar zijn oude liefde: “Rock zit in mijn bloed”

321
Guy Swinnen over de nieuwe plaat: “Geen akoestische muziek, geen melancholische liedjes, wel stevige uptempo nummers.” (foto Marc Swinnen)©Marc Swinnen
Guy Swinnen over de nieuwe plaat: “Geen akoestische muziek, geen melancholische liedjes, wel stevige uptempo nummers.” (foto Marc Swinnen)©Marc Swinnen

Het is ondertussen al meer dan dertig jaar geleden dat Guy Swinnen de iconische The Scabs-platen ‘Royalty in Exile’ en ‘Jumping the tracks’ uitbracht. Die typische rocksound van toen is nu weer helemaal terug op ‘Rock ain’t dead (it just smells funny)’, het gloednieuwe album van de Guy Swinnen Band.

Aanstaande vrijdag verschijnt de nieuwe plaat van de Guy Swinnen Band op alle streamingdiensten, een dag later stelt de frontman zijn creatie voor aan de pers. Die mag zich verwachten aan een stevig rockalbum in de stijl van Royalty in Exile en Jumping the tracks . “Ik heb helemaal mijn goesting gedaan op dit album”, vertelt Swinnen. “Ik wilde echt terug naar de roots. De plaat is dan ook in eigen beheer gemaakt, wat wil zeggen dat je dan alles zelf moet betalen. Maar bespaard is er zeker niet. Ik heb met Werner Pensaert samengewerkt, de man die alle succesalbums van The Scabs heeft geproducet. Het had allemaal veel goedkoper gekund, maar ik wilde echt een degelijk album uitbrengen. Ik heb ook de nodige tijd genomen om fatsoenlijke nummers te maken. Geen akoestische muziek, geen melancholische liedjes, wel stevige uptemponummers.”

Ik heb helemaal mijn goesting gedaan op dit album”

Het album heet ‘Rock ain’t dead (it just smells funny)’. Leg eens uit.

“Die titel is een knipoog naar Frank Zappa, die dat ooit zei over jazzmuziek. Maar hier gaat het dus over rock, dat toch ook een beetje een ouderwets genre geworden is. En ik besef dat, rock is nu ietwat gedateerd, maar ik speel het graag. Rock zit in mijn bloed. En in het bloed van onze fans.”

Je hoeveelste album is dit ondertussen?

“Nu moet ik serieus gaan graven in mijn geheugen. Ik denk dat ik met The Scabs acht full albums heb gemaakt, los van de compilatiealbums. En solo zullen het er ook al acht zijn, denk ik. Grof geschat wordt dit mijn 17de album. Ik ben trouwens echt tevreden met het resultaat. We hebben de lat heel hoog gelegd, zowel muzikaal als tekstueel en productioneel.”

Je noemt rock je oude liefde. Waarom heeft het zo lang geduurd voordat je terugkeerde naar die oude liefde?

“Sinds mijn deelname aan Liefde voor Muziek heb ik meer intieme, rustige muziek uitgebracht. Ik heb ook een cd gemaakt voor de theatertour van Guy Swinnen & The Ladies, waarmee ik begin volgend jaar iets nieuws ga doen. De tijd was nu rijp om terug te keren naar de basis. Ook voor de fans is dat leuk. De nummers zijn bovendien gemaakt om live te spelen. Onlangs hadden we een repetitie met de band en ik zag bij iedereen een glimlach op het gezicht. Dat belooft voor onze theatertournee en zeker voor de zomer van 2023, wanneer we echt willen uitpakken met dit album.”

Naar het schijnt ben je anders te werk gegaan om de nummers te schrijven. Niet meteen met gitaar en zang, maar wel met de computer.

“Klopt. De manier van werken was anders. Ik ben van de oude stempel, wat wil zeggen dat ik altijd nummers maak met een akoestische gitaar in mijn handen, en met een melodietje dat ik zing. Maar voor dit album ben ik voor de computer gaan zitten en heb ik zoals elke amateur dat doet GarageBand geopend en de gitaarstukken apart opgenomen. Dat gaf me meer vrijheid om te zingen, ik moest me namelijk niet concentreren op het gitaarspel. Het was ook heel simpel om te knippen en te plakken, om een baslijn te verzinnen, wat backingvocals toe te voegen. Die nieuwere manier van werken hoor je wel in bepaalde nummers.”

‘Rock ain’t dead (it just smells funny)’ is vanaf vrijdag 7 oktober te beluisteren via alle streamingplatformen.