Kamal Kharmach brengt zijn beste eindejaarsconference ooit: “Een jongensdroom die al vier keer uitkomt”

1366
Kamal Kharmach: “Ik begrijp nu waarom Michael Van Peel en Geert Hoste ermee gestopt zijn. Voor je het weet zit je jezelf te herhalen.” (foto VRT)© © VRT
Kamal Kharmach: “Ik begrijp nu waarom Michael Van Peel en Geert Hoste ermee gestopt zijn. Voor je het weet zit je jezelf te herhalen.” (foto VRT)© © VRT

Op de laatste dag van het jaar komt hij met zijn eindejaarsconference op televisie, maar momenteel tourt Kamal Kharmach met ‘Mag ik even? 2022’ nog volop door Vlaanderen. Overal zorgt de comedian voor uitverkochte zalen. “Zelfs voor familieleden kan ik geen ticket meer bemachtigen. Een luxe in crisistijden.”

Het is al voor het vierde jaar op rij dat Kamal Kharmach zijn eindejaarsconference brengt. Die speelt hij in theaterzalen overal te lande en op 31 december kan ook tv-kijkend Vlaanderen meegenieten van Mag ik even? 2022 . In die show fileert Kamal alle belangrijke gebeurtenissen van het voorbije jaar: de invasie van Rusland in Oekraïne, de stijgende energieprijzen en de opmars van apenpokken. En uiteraard is Kamal ook beenhard voor de politici in ons land. “Ik voel dat de Vlaming dit jaar heel boos is op de politici. Dat moest ik dus wel meepakken in de show. Ik heb ook naar mezelf gekeken: waar ben ik boos om? Hoe bozer ik ben en hoe bozer het publiek is, hoe grappiger de voorstelling.”

Je doet dit nu al voor het vierde jaar op rij. Oefening baart kunst?

“Het blijft elk jaar een gigantische taak, al zit het metier wel meer in de vingers. Maar de vraag is: hoe blijft zo’n show na vier jaar nog fris? Als je al jarenlang met de domheid van de actualiteit bezig bent, begint het op te vallen hoe vaak bepaalde zaken terugkeren. Hilde Crevits die eerst uit een raam ontsnapte, viel dit jaar flauw op een belangrijk moment. Elk jaar is er opnieuw gedoe rond Sinterklaas. Elk jaar is er wel een internationaal conflict. Ik begrijp nu waarom Michael Van Peel en Geert Hoste ermee gestopt zijn. Voor je het weet zit je jezelf te herhalen. Nu heb ik dat probleem nog niet, maar na tien jaar vind ook ik misschien geen nieuwe invalshoeken meer.”

Je show is werkelijk overal uitverkocht. Wil dat iets zeggen over de kwaliteit? Is je eindejaarsconference echt zo goed?

“Het is raar om dat van mijn eigen show te beweren, maar ik kan wel objectief zeggen dat dit een goede show is. Net omdat ik meet hoeveel er gelachen wordt. Er zitten vier of vijf lachmomenten per minuut in de voorstelling, wat prima is, al zegt het natuurlijk niet alles over het volledige verhaal van de show. Ik vind in ieder geval dat dit mijn beste eindejaarsconference ooit is, en ik hoop dat ik dat van elke nieuwe voorstelling ga kunnen zeggen.”

Er is veel gebeurd dit jaar. Maakt dat jouw taak makkelijker?

“Er is heel veel gebeurd, maar tegelijkertijd ook weinig. Het jaar werd namelijk gedomineerd door twee grote thema’s: oorlog in Oekraïne en inflatie. Als econoom vind ik inflatie een moeilijk thema, omdat ik daar heel genuanceerd naar kijk. Maar het publiek natuurlijk niet. Als eindejaarsconferencier moet je in de huid van je publiek kruipen. Je moet proberen te bevatten wat het publiek denkt en vindt, ook al is dat soms wat populistisch. Dat is het grootste verschil met klassieke stand-upcomedy.”

Al die uitverkochte shows, plus die uitzending op Eén op oudejaarsavond, dat is ongetwijfeld genieten.

“Zalig! Dit is een jongensdroom die uitkomt, al voor de vierde keer. Ieder kind heeft wel dromen of een carrièreplan. Een jong voetballertje droomt wellicht van de Champions League. Dit is mijn Champions League.”

2023 komt er stilaan aan. Hoe ziet dat jaar er voor jou uit?

“Het wordt misschien wel het drukste jaar uit mijn carrière. Ik speel uiteraard mijn eindejaarsconference nog vaak. Ik ben bovendien bezig aan een nieuw seizoen van Andermans zaken . Dan ben ik nog een nieuw programma aan het maken samen met Kristel Verbeke, over mensen die moeilijkheden hebben om rond te komen. Ook al vrij snel komt 1 jaar gratis op de buis, dat ik heb overgenomen van Thomas Vanderveken. Mijn agenda zit met andere woorden propvol. Je mag ook niet vergeten dat ik nog les geef. Dat vind ik te leuk om op te geven. Ik amuseer me met al mijn bezigheden, ik sta achter alles wat ik doe.”


Meer info over de eindejaarsconference van Kamal Kharmach vind je op www.kamal.be. De eindejaarsconference 31/12 om 21.15 uur op Eén, daarna op VRT MAX.