Niels Destadsbader gaat op zoek naar Vlaams danstalent in ‘The greatest dancer van Vlaanderen’

Vanaf nu staat elke zaterdagavond op Eén – of toch op z’n minst voor de komende twee maanden – in het teken van dans. Op 4 februari schiet ‘The greatest dancer van Vlaanderen’ namelijk uit de startblokken, waarin drie coaches op zoek gaan naar het beste, het mooiste en het meest virtuoze danstalent van onze streken.

Van hiphop en hedendaagse dans over vogueing, popping en Afrikaanse dans tot ballet en ballroom. Van jong tot oud, van solo’s tot groepen; alle gepassioneerde dansers krijgen vanaf aanstaande zaterdag een podium op Eén en kunnen meestrijden om de titel The greatest dancer . Bij de audities komen alle dansers terecht in de wel heel bijzondere dansstudio: achter de spiegel kijkt een publiek van 700 mensen mee naar het optreden. Dat publiek beslist of ze de auditie leuk vindt of niet. Pas als 75 procent ‘ja’ stemt, dan gaat die gigantische spiegel open. Op het einde van de vijf auditie-afleveringen kiezen de coaches elk hun top drie om verder mee te werken. En die coaches zijn niet de minsten. De Belgisch-Colombiaanse Annabelle Lopez Ochoa is een van de meest gevraagde choreografes in de hele wereld. Choreografe en danseres Laurien Decibel werkt al acht jaar in Los Angeles waar ze mag dansen met onder andere Dua Lipa en Jennifer Lopez. En Niels Destadsbader is dé populairste artiest van Vlaanderen en een van de weinigen die tijdens zijn show met dansers werkt.

Ben je onder de indruk van het danstalent in Vlaanderen?
Niels Destadsbader: “Ik ben vooral onder de indruk van het feit dat er nog altijd heel veel dansers zijn die ik nog niet kende. Ik heb – zeker voor mijn grotere shows – al met heel wat dansers mogen samenwerken. Dus los van het danstalent is er ook heel veel nieuw danstalent. Maar The greatest dancer gaat over meer dan dat rauwe talent. Het human interest-gedeelte is even belangrijk als het showelement. We hebben bijvoorbeeld een koppeltje van 85 jaar oud dat komt dansen. Het verhaal achter de dansers is dus ook van tel. Welke weg heeft hij of zij afgelegd om te staan waar ze nu staan? Dat maakt The greatest dancer zo leuk. Ik heb zelf de eerste twee afleveringen al gezien en ik ben onder de indruk. Je wordt er als kijker heel blij van.”

Je bent coach, maar geen jurylid. Het publiek beslist wie doorgaat.
“Klopt. Als 75 procent van de mensen in de zaal ‘ja’ stemt, gaat de spiegel open. De dansers hebben tot die tijd geen enkel idee van hoe de studio, gevuld met 700 mensen, eruitziet. Bovendien heeft het publiek altijd gelijk, ook al is het een paar keer gebeurd dat wij als coaches niet zo tevreden waren met de beslissing. Dat is op dat moment een beetje frustrerend. Je wil misschien graag met iemand werken, maar die moet wel door het publiek verder gestemd worden. Maar nogmaals: ik heb al lang geleerd dat het publiek altijd gelijk heeft.”

Normaal gezien zou jij dit programma presenteren. Hoe komt het dat jij daar nu als coach zit?
“Dat was een eigen keuze. Het is een internationaal format en ik had al een paar buitenlandse afleveringen gezien. Ik had echt het gevoel dat ik mij ei meer kwijt zou kunnen als coach dan als presentator. Ik werk heel graag met nieuwe mensen, ook al ben ik natuurlijk zelf – in tegenstelling tot de twee andere coaches – geen choreograaf.”

Dat wilde ik net zeggen. Is dat geen handicap dan?
“Ik heb gelukkig Roy Julen als rechterhand. Hij neemt het technische aspect voor zijn rekening. Samen proberen we een eigen DNA te creëren, een totaalconcept waarvoor mensen op zaterdagavond graag voor de tv gaan zitten. Iets dat er flitsend, verrassend en spectaculair uitziet. En daar heb ik natuurlijk wel wat ervaring mee. Ik bemoei me meer met het showelement, Roy met het technische aspect.”

(foto VRT)
Ik heb al lang geleerd dat het publiek altijd gelijk heeft

Een show als ‘The greatest dancer van Vlaanderen’ zou je misschien eerder bij VTM verwachten. Vind je het niet vreemd dat dit nu op Eén wordt uitgezonden?
“Zeker niet. Veel mensen zijn het misschien vergeten, maar Eén is de zender geweest die met dit soort shows is gestart. Denk aan Het Swingpaleis of Peter Live . Zulke programma’s hadden vroeger een vaste plek op de openbare omroep, maar op een gegeven moment is dat wat vervaagd en heeft VTM zich daar meer op toegespitst. Wat ze ook altijd heel goed gedaan hebben trouwens. Nu waait er een nieuwe wind door de VRT en zijn er hier mensen, waaronder ikzelf, die vinden dat amusement en entertainment in het weekend ook een plek verdienen op Eén. Voor heel wat mensen zal dit verrassend overkomen, omdat het lang geleden is dat zo’n show een kans heeft gekregen op de openbare omroep, maar ik durf te hopen dat het publiek aangenaam verrast zal zijn.”

Staat hier voor jou nu extra druk op? Je bent de laatste maanden hard aangepakt door bepaalde kranten en magazines.
“Kritiek krijgen is nooit plezant, maar ik ben iemand die altijd vooruitkijkt. De bazen van de VRT zijn er heel blij mee en ik word er gelukkig van. Dat is wat telt. Ik ben er bovendien van overtuigd dat we veel mensen zullen bereiken. Ik doe dit dus niet vanuit een bewijsdrang, ik maak ook geen programma’s voor journalisten. Ik ben nu vooral heel blij dat het eindelijk op tv komt.”

‘The greatest dancer van Vlaanderen’, vanaf 4 februari elke zaterdag rond 20.15 uur op Eén en VRT MAX.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier