Om weg te schrobben: de 8 meest voorkomende schoonmaakfouten

Als je niet graag schoonmaakt, net als wij, dan geldt er maar een regel: zorg dat je het in één keer goed doet. Op de verkeerde manier schoonmaken is immers zonde van je tijd en energie. Onderstaande schoonmaakfouten kun je daarom maar beter vermijden.

Exhausted housewife

1. De ramen lappen op een zonnige dag

Het is een klassieker: lap je de ramen wanneer de zon er net op valt, dan verschijnen er strepen en vegen op het glas. Het ideale moment om ramen te lappen, is op bewolkte dagen of tegen het einde van de middag of avond. Ook op hele warme dagen, wanneer het water of de glasreiniger waarmee je schoonmaakt heel vlug opdroogt, kun je beter iets anders doen.

2. Geen huishoudhandschoenen dragen

Je huid is een soort absorberende ‘spons’ en zal ook de schoonmaakproducten waarmee je werkt opnemen. Kies fijne, dunne handschoenen om je handen te beschermen; deze zijn comfortabel en je merkt niet eens dat je ze aan hebt.

3. Een vuile spons gebruiken

Kuis je altijd met dezelfde spons? En wanneer heb je die voor het laatst schoongemaakt? Weet dat een spons die nooit schoongemaakt wordt een broedplaats voor bacteriën is en vies ruikt. Gebruik je een vieze spons tijdens het schoonmaken dan ben je in feite overal bacteriën aan het verspreiden. En dat is het laatste wat je wil. Hoe je je spons kunt schoonmaken? Makkelijk! Stop hem mee in de vaatwasser. Vervang ook regelmatig je spons, en kies voor verschillende kleuren om verschillende kamers en voorwerpen te reiningen (bijvoorbeeld een rode spons voor het toilet en een blauwe voor de keuken).

4. Te snel willen schoonmaken

Tuurlijk willen we zo vlug mogelijk dat schoonmaken achter de rug hebben. Maar haast en spoed is zelden goed, en dat geldt ook voor poetsen. Neem je tijd en maak goéd schoon, anders lever je maar half werk en moet je vlugger opnieuw aan de slag. Tip: je hoeft niet steeds je hele huis perfect schoon te maken. De ene week kun je bijvoorbeeld die ene kamer een goede poestbeurt geven, en de rest enkel stofzuigen. En de week erop pak je gewoon een andere kamer aan.

5. De verkeerde producten gebruiken en de instructies niet lezen

Het is niet omdat er ‘allesreiniger’ op staat, dat je er ook alles mee kunt reinigen. Het scheelt echt een pak werk en tijd als je je badkamerkranen bijvoorbeeld met een anti-kalk schoonmaakmiddel aanpakt, en je ramen met een glasreiniger. Léés ook de instructies die op de verpakking staan, zo werk je op de meest efficiënte manier.

6. Van links naar rechts vegen

Veeg je van links naar rechts en terug tijdens het afstoffen? Tja, dan doe je in feite niets anders dan stof van de ene plek naar de andere verschuiven. Beetje zinloos, niet? Wat je wel moet doen: veeg in de vorm van een ‘S’ of ‘Z’, zo zal je echt netter afstoffen.

7. Te kwistig zijn met schoonmaakmiddel

Dubbel zoveel schoonmaakmiddel gebruiken betekent niet dat het oppervlak ook dubbel zo schoon zal zijn. Bovendien: wat je er op smeert, moet je er weer afhalen. Van te veel schoonmaakmiddel krijgen voorwerpen en oppervlaktes bovendien een plakkerig laagje. Gebruik gewoon de aanbevolen dosis.

8. Dweilen met warm water

Warm water verdampt sneller, waardoor er zeepresten en strepen op de vloer achterblijven. Gevolg: je vloer voelt plakkerig aan. Een emmer koud water en een klein scheutje schoonmaakproduct is echt alles wat je nodig hebt.

(foto istock)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier