Tijd voor vakantie: zo kan het goedkoper

192
 © Getty Images/iStockphoto
© Getty Images/iStockphoto

Na gedane arbeid is het tijd voor vakantie. En deze zomer is er goed nieuws, want met enige behoedzaamheid kunnen we weer op stap om nieuwe horizonten te gaan verkennen. Maar reizen kost geld. Met deze tips van onze budgetexperte Sara Van Wesenbeeck in je reiskoffer beleef je dit jaar een relaxte en budgetvriendelijke vakantie.

* Budgetvriendelijk reizen begint met een goede voorbereiding. Leg vooraf een budget vast: wat wil of kan je dit jaar besteden aan je vakantie? In functie daarvan kun je dan je bestemming kiezen.

* Heb je het geld voor je vakantie niet meteen ter beschikking, spaar er dan voor of tracht enkele weken of maanden voor je vertrek wat soberder te leven. Bespaar op boodschappen, schrap extraatjes of sla een kappersbeurt over. Het uitgespaarde bedrag zet je opzij voor je reis.

* Wees creatief en stel zelf je reis samen . Geniet van het uitzoeken van een leuke bestemming, van de voorbereiding van je reis, van het zoeken naar originele overnachtingsmogelijkheden… Deze homemade reis zal je een stuk minder kosten.

* Kies voor minder bekende reisbestemmingen, landen en steden . Die zijn altijd goedkoper dan de toeristische trekpleisters. Met het bedrag van je besparing kan je er dan voor kiezen om een langere periode te blijven.

* Ga je toch naar een duurder land? Logeer dan bij voorkeur niet aan de kust of in de toeristische steden of gebieden, want daar is het altijd een pak duurder.

* Gebruik internet om prijzen te vergelijken voor hotels, vervoer en dergelijke. Tijdens je zoektocht online zal je zeker ook gratis tips voor je vakantie ontdekken.

* Vertrekken en terugkeren doe je het best op andere momenten dan de meerderheid van de mensen verkiest. Tracht in- of uitchecken op wisseldagen, zoals de eerste, de vijftiende of de dertigste van de maand, te vermijden.

* Een reis door de week is vaak goedkoper dan tijdens het weekend.

* Travel light . Neem niet te veel spullen mee, dan hoef je geen grote en dure koffer(s) aan te schaffen of niet extra te betalen voor je bagage.

* Bezoek je familie en vrienden in het buitenland . Ze zullen blij zijn om je te ontvangen en je wegwijs te maken in hun nieuwe thuisland.

* Als je met de auto in Europa reist, vergelijk dan de brandstofprijzen via internet. Gooi je benzinetank vol in landen waar de brandstof het goedkoopst is. Een overzicht met de tarieven vind je onder meer op de website van VAB of Touring.

* Bel via Skype of WhatsApp gratis naar het thuisfront als je met vakantie bent.

* Wil je toch van de voordelen van dure hotels genieten zonder er te verblijven en veel geld voor een kamer te betalen, trakteer jezelf dan op een kop koffie of een stuk taart in een chic hotel. Je kan er meteen ‘gratis’ genieten van de zachte stoelen, de cleane wc’s, de airco en de overdadige luxe.

* Vier vakantie in eigen land. De staycation , de thuisblijfvakantie, is een blijvertje, want we hebben recent kunnen ervaren dat je heus geen uren onderweg hoeft te zijn om een vakantiegevoel te hebben. Ook dicht bij huis kan je volop genieten voor weinig geld.

Prettige vakantie!

Kijk op barkingdogs.be, ‘mijn portemonnee’ voor meer (gratis) budgettips.