Kobe Ilsen brengt populair Radio 1-programma ’#weetikveel’ naar Eén:“Ik hoop op een seizoen of tien”

Vanaf morgen gaat Kobe Ilsen op Eén op zoek naar interessante weetjes over boeiende onderwerpen in het nieuwe #weetikveel , gebaseerd op het gelijknamige Radio 1-programma. Na Over eten en Op één combineert Kobe Ilsen opnieuw bijleren met humor en oprechte nieuwsgierigheid.

Wat zegt een scheidsrechter tijdens een wedstrijd uit de Jupiler Pro League tegen z’n collega’s, de VAR en de spelers? Hoe verloopt het vrijdaggebed in de Grote Moskee in Brussel? Wat gebeurt er allemaal in ons hoofd als we aan het slapen zijn? Waar in Vlaanderen kan je de snelste vogel ter wereld zien? En hoe snel is 5G nu eigenlijk echt? Op deze en nog een pak andere vragen zoekt Kobe samen met een expert ter zake een antwoord. “ #weetikveel staat voor alles waar ik als tv-maker voor sta. In prime time, op de grootste tv-zender van het land, babbelen over en beleven van wetenschap, cultuur, geschiedenis, psychologie, architectuur en sport. Een heerlijke informatieve speeltuin waar je als kijker geboeid, geëntertaind en vooral ook geïnformeerd wordt.”

Je zou zeggen: het ligt haast voor de hand om een populair radioprogramma om te vormen tot een goed tv-format. Maar misschien was het toch zo simpel niet?

Het idee lijkt ‘copy-paste’, maar de wetten van de televisie zijn toch wel heel anders dan die van de radio. Het radioprogramma is eigenlijk heel simpel: je hebt twee microfoons nodig, wat muziek, een gepassioneerde expert en je bent vertrokken. Zo makkelijk is het op televisie niet. Toch denk ik dat we erin geslaagd zijn om de gemoedelijke en spontane sfeer van het radioprogramma over te zetten naar de tv. Het leuke aan de tv-versie is dat je bepaalde zaken nu echt kunt laten zien. In een van de afleveringen hebben we het bijvoorbeeld over het viaduct van Vilvoorde. Wist je dat je in dat viaduct kunt? Als je dat op de radio zou horen, zou je je daar weinig bij kunnen voorstellen. Ik hou echt enorm van radio, maar misschien is dit programma nog wel geschikter voor de televisie.

Het leuke aan de tv-versie is dat je bepaalde zaken nu echt kunt laten zien.

Waarom heeft het dan zo lang geduurd voordat er een tv-programma van gemaakt werd?

Omdat mijn frank nog niet gevallen was. Bovendien heb ik de afgelopen jaren aan Over eten en Op één gewerkt. Nu was de tijd rijp. #weetikveel is zeker geen revolutionair idee, dat was het zeven jaar geleden ook niet toen ik het voorstelde aan Radio 1. Het is een heel simpel concept dat goed marcheert op de radio en nu toch ook wel iets bijzonders kan zijn op tv. Denk er maar eens over na: op Eén passeert vrij weinig cultuur, architectuur, literatuur, wetenschap, … # weetikveel is een vergaarbak voor al die disciplines en wordt nu aangeboden aan een groot publiek. Het is een allemansvriend, de labrador onder de tv-programma’s. Met een open, nieuwsgierige en constructieve blik kijken we naar de wereld, zonder te chargeren. Ideaal in deze tijden waarin de wereld in brand lijkt te staan en iedereen met een kort lontje rondloopt.

Het eerste seizoen telt meteen 12 afleveringen, van vogelspotten tot slapen en van de Senaat tot 5G. Het lijkt wel alsof je van ieder onderwerp een ‘#weetikveel’ kunt maken.

Dat is eigenlijk ook zo. En laat ons hopen dat dit eerste seizoen nog maar het begin is, het begin van een reeks van minstens tien seizoenen. Je zou zelfs een aflevering kunnen maken over een poutrel. Ik ben nu zelf aan het verbouwen en vind zo’n poutrel ongelooflijk fascinerend. Zo’n aflevering kan dan gaan over maten en gewichten, vormen en kleuren. Hoe smelt je dat staal? Zet er iemand bij die enthousiast kan praten over poutrellen en je hebt een aflevering. En ook al heb je zelf geen voeling met een poutrel, zou je als kijker moeten weten dat zo’n aflevering een leuk half uurtje wordt. Uiteraard vind ik zelf ook het ene onderwerp al wat interessanter dan het andere, maar als je een enthousiaste expert hebt, kun je zelfs over een wc-bril iets maken. Of over een toilet. Want wist je dat er in België 53.000 kilometer aan riool ligt? Dat is 53 keer van hier naar de Provence.

Betekent het tv-programma het einde van het radioprogramma of kunnen de twee naast elkaar bestaan?

Ze staan elkaar niet in de weg, dus ik wil zeker met beide doorgaan. En ook met de podcast. Ik hoop zelfs dat we # weetikveel ooit voor een live publiek kunnen brengen, als een soort TED-talk. In mijn hoofd zit er een groot # weetikveel -plan.

‘#weetikveel’, vanaf 22 februari elke maandag en donderdag om 21.25 uur op Eén.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier