Saartje Vandendriessche overleeft drie weken in een Belgisch bos: “Dat bos kan ook je einde betekenen”

Saartje Vandendriessche houdt van het avontuur. Dat bewees ze al eerder in het spectaculaire Eén-programma ‘Op de man af’. Nu gaat ze voor een nog grotere kick. In ‘Saar in het bos’ trekt ze met bushcrafter Mike naar een bos in de Ardennen om te ontdekken of je er daadwerkelijk kan overleven.

Waarom gaat Saartje deze uitdaging aan? Omdat ze op een punt in haar leven is gekomen dat ze terug wil naar de essentie. En voor haar is dat de connectie met de natuur. Na een leven vol sportieve, energieke en andere uitdagingen, zowel privé als professioneel, laat ze daarom drie weken lang alles achter om in het bos op zoek te gaan naar eten, een slaapplaats en vooral de juiste omgang met de soms grillige aard van Moeder Natuur.

Ik weet dat je in het verleden cursussen hebt gevolgd om eetbare planten te herkennen. Ligt daar de kiem van dit programma?

“Niet echt. Ik wilde al langer een programma maken dat met overleven te maken had. Ik zie dat soort tv-programma’s graag, ik heb zelf ook een sterke connectie met het bos. Het gevoel dat een bos mij als kind gaf, van vrijheid en onoverwinnelijkheid, wilde ik opnieuw vinden. Ik zoek ook graag het avontuur op. Ik zit graag buiten mijn comfortzone, omdat ik dan echt voel dat ik leef. Zo is het idee gegroeid om een paar weken in een Belgisch bos te door te brengen.”

Wist je eigenlijk wel goed waar je aan begon? Je hebt dit in april gedaan, wat niet de meest evidente periode is voor zo’n programma.

“Ik had wel een idee waar ik aan begon, maar niet waar het avontuur zou eindigen. Gelukkig kon ik rekenen op de ervaren bushcrafter Mike, die mij drie weken heeft bijgestaan. Bushcraften wil zeggen dat je met zo weinig mogelijk middelen probeert te overleven in een bos. Gelukkig zijn er wel technieken om dat te doen, die Mike me kon aanleren. Anders wordt het heel moeilijk, zelfs in een Belgisch bos. Zo’n bos kan je einde betekenen als je onderkoeld raakt. De natuur heeft het voor het zeggen en jij moet je daarnaar schikken. Het klopt trouwens dat de vroege lente niet de makkelijkste periode was. Nu in de herfst vind je een overvloed aan noten, bessen en paddestoelen. Toen wij in het bos zaten, in april, was alles dat kon bevriezen ook daadwerkelijk bevroren.”

Ik wilde al langer een programma maken dat met overleven te maken had”

Dus jullie hebben honger geleden.

“Absoluut. Ik denk dat Mike op die drie weken 12 kilo is afgevallen en ikzelf wel 5 of 6 kilo. Toch had ik vooraf geen angst voor die honger, of voor de kou. Maar ik was wel bang om mentaal te crashen. Dat je plots een klop van de hamer krijgt en het opgeeft.”

Dat is gelukkig niet gebeurd, maar jullie waren vast wel geradbraakt na die drie weken?

“Goh, je zit natuurlijk met een verzwakt lichaam, maar toch was ik niet oververmoeid. Het geeft ook een gelukzalig gevoel om zo’n lange tijd in een bos te mogen doorbrengen. Zonder stress, zonder keuzestress, zonder gsm, zonder Netflix. Een totaal gevoel van vrijheid. Bovendien schenkt het bos je heel wat inzichten. Er komt ruimte vrij in je hoofd voor ideeën en inzichten. Ik zou het met andere woorden iedereen eens aanraden. Al moet ik erbij zeggen dat wildkamperen in België niet is toegestaan. Wij hebben voor dit programma uitzonderlijk toelating gekregen.”

‘Saar in het bos’, vanaf 28 oktober vijf weken lang op donderdagavond op Eén.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier