Deen Jonas Vingegaard pakt de eindzege, maar … Wout van Aert was dé absolute ster van deze Tour

ROCAMADOUR – Jonas Vingegaard (25) en niet Tadej Pogacar wint dus de Ronde van Frankrijk 2022. Maar chauvinisme of geen chauvinisme, onze Wout van Aert (27) en niemand anders was dé absolute ster van deze Tour. Gisteren voegde hij in Rocamadour (tijd)ritzege nummer drie aan zijn indrukwekkend lijstje toe. “Dit was een droomscenario.”

Sms-verkeer tussen Geel en Haacht, ergens halfweg deze Ronde van Frankrijk, tussen de derde van de Tour van 2010 en zijn toenmalige coach, nu de man achter de trainingsschema’s van Wout van Aert.

Jurgen Van den Broeck : “Wout is geen mens, maar een machine.”

Marc Lamberts : “Hier ben ik te oud voor geworden.”

***

Marc Lamberts is heus nog zo oud niet – eind januari vierde hij zijn 60ste verjaardag. Lamberts is een master in de lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen, gespecialiseerd in inspanningsfysiologie, sportvoedingssupplementen en orthomoleculaire biochemie. Dat laatste hebben we toch even moeten googelen – het draait om de zoektocht naar een gezonde, evenwichtige voeding waarbij vitamines en mineralen in optimale hoeveelheden en verhoudingen in het lichaam aanwezig zijn. Bent u nog mee? Dat hoeft niet per se. Kort samengevat heeft Marc Lamberts als coach en wetenschapper al wel wat fietswatertjes doorzwommen.

Jurgen Van den Broeck

Naam en faam maakt Lamberts voor het eerst een decennium geleden als coach van Jurgen Van den Broeck, die zowel in de Giro, Tour als Vuelta in de top tien eindigde. Door de schrapping van de positief geteste Alberto Contador – derde in 2010 – is Van den Broeck zelfs de laatste Belg die erin geslaagd is om op het Tourpodium te eindigen. Twee jaar later, in augustus 2012, krijgt Lamberts in Haacht een 17-jarige jeugdrenner uit Herentals over de vloer. Zijn naam: Wout van Aert. De inspanningstest laat er geen twijfel over bestaan: onder de motorkap van de frêle tweedejaarsjunior schuilen een pak pk’s en een hoge VO2max. Lamberts laat er geen gras over groeien en neemt Van Aert maar al te graag onder zijn hoede.

Tien jaar na datum vormen Marc Lamberts en Wout van Aert nog altijd een hecht team. Meer zelfs, Lamberts is intussen performance coach bij Jumbo-Visma en loodste de voorbije jaren Primoz Roglic naar menig succes: Tourpodium, drie Vueltazeges en olympisch tijdritgoud. Wat Lamberts de komende jaren nog met Van Aert kan bereiken, durven we hier niet te schrijven. Zelf waagt Lamberts zich al een poos niet meer aan voorspellingen. “Telkens wanneer Wout me niet meer kan verbazen, verbaast hij me opnieuw”, vertelde hij ooit.

Als team de Tour winnen is iets heel speciaals” – Wout van Aert

Het moet gezegd: Wout van Aert heeft iedereen in deze Tour verbaasd. Alweer. Andermaal. Opnieuw. Nogmaals. Wederom. Tot herhalens toe. Van Aert was alomtegenwoordig en dé absolute ster van de 109de Ronde van Frankrijk, zelfs toen hij begin juli in de openingstijdrit in Kopenhagen de duimen moest leggen voor Yves Lampaert. Twee ritzeges, vijf podiumplaatsen, vier gele en achttien groene truien verder reed Van Aert gisteren zijn tweede tijdrit in deze Tour. Het intussen vanzelfsprekende resultaat aan de finish: ritwinst nummer drie. En Lampaert? Die eindigde als 113de op 7’24” (!) en werd zelfs voorbijgereden door twee renners die twee en vier minuten na hem gestart waren. Terwijl Lampaert het hield op “Dat was even slikken” en “Deze drie weken hebben erop ingehakt”, vertelde Van Aert dat hij zich ‘s ochtends tijdens de verkenning alweer frisser voelde dan de dag ervoor. “Ik heb mijn tijdrit goed ingedeeld en kon in de finale nog versnellen”, aldus een emotionele Van Aert. “Vandaag was een droomscenario. Als team de Tour winnen, is iets heel speciaals.”

Sterk Jumbo-Visma

De conclusie van deze 109de Ronde van Frankrijk is dat Team Jumbo-Visma zich met voorsprong tot de beste klas van de wielerschool heeft ontpopt. Eén van de acht renners, Wout van Aert, was de sterkste in de breedte. Een andere pion, Jonas Vingegaard, was de sterkste bergop. Sterker dan Tadej Pogacar, degene van wie niemand had verwacht dat hij deze Tour niet zou winnen. Bij Jumbo-Visma wisten ze echter dat het wel kon. De Nederlandse ploeg ontpopt zich al jaren tot een hyperprofessionele omgeving voor de absolute wereldtop. De talloze wetenschappers binnen het team, onder wie Marc Lamberts, wisten al voor de Tourstart dat Jonas Vingegaard tijdens de hoogtestage in Tignes vermogenswaarden had laten optekenen waarmee hij Pogacar op zijn minst het vuur aan de schenen kon leggen. Dat gegeven, wat geluk met de wedstrijdomstandigheden en een sterk en uitgebalanceerd geheel – daar heb je natuurlijk ook de nodige centen voor nodig en die heeft Jumbo-Visma klaarblijkelijk – hebben ervoor gezorgd dat een 25-jarige Deen de onaantastbaar gewaande topfavoriet van zijn troon kon stoten.

Jonas Vingegaard is de verdiende eindwinnaar van de 109de Ronde van Frankrijk. Of hij dat kunststukje in de toekomst kan herhalen, durven we momenteel niet te beweren, maar evenmin uit te sluiten. Het enige wat we anno 2022 over Vingegaard kunnen schrijven, is dat de Deen uit Noord-Jutland op publicitair vlak nog geen uithangbord van de wielersport is. Nog geen Wout van Aert dus. Maar op 20 april 2014, toen de 17-jarige Vingegaard pas 89ste werd in zijn eerste internationale koers ooit, de Grand Prix Bati-Metallo voor junioren in het Henegouwse Ville-Pommeroeul, had ook niemand durven te voorspellen dat dat ietwat bedeesde jongetje acht jaar later de Ronde van Frankrijk zou winnen. (Door Tom Vandenbussche)

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier