Vrije meningsuiting geldt ook voor spandoeken in voetbalstadions

De cafés rond Jan Breydel deden zondag gouden zaken want er was heel wat stof om over na te praten bij een frisse pint. Niet alleen de wedstrijd zelf bood heel wat discussiemateriaal, vooral een spandoek van de thuisfans werd druk becommentarieerd. “Jullie toekomst is net zoals jullie stad: grijs, miserabel en achterlijk”, zo luidde de boodschap. Het clubbestuur excuseerde zich achteraf en kondigde aan dat de schuldigen streng zullen bestraft worden. Maar is dit wel nodig? Geldt in een voetbalstadion dan geen recht op vrije meningsuiting?

“In naam van Club Brugge willen we ons uitdrukkelijk excuseren. We gaan er samen met de supportersgroepen alles aan doen om de schuldigen op te sporen en strenge straffen op te leggen. Dergelijke spandoeken zijn niet te tolereren en gaan in tegen het DNA van onze club.”

Club Brugge zit dus duidelijk erg verveeld met de zaak. Begrijpelijk, want het spandoek getuigt van weinig smaak. En de makers ervan hebben er duidelijk niet aan gedacht dat hun zo geliefde trainer zelf afkomstig is uit de ‘miserabele en debiele stad’. Bovendien was ook de betreurde François Sterchele, die in de 23ste minuut (23 was zijn rugnummer) nog steeds een applaus krijgt van de Club-supporters, een Luikenaar. De thuisstad van deze twee Clubhelden beledigen, geeft dus niet meteen blijk van grote intelligentie.

Michel Preud'homme is zelf afkomstig uit de 'grijze en achterlijke stad'. (foto belga)
Michel Preud’homme is zelf afkomstig uit de ‘grijze en achterlijke stad’. (foto belga)

Maar moeten de daders daarom opgespoord en bestraft worden? Dat lijkt ons een stap te ver. Toen de Duitse komiek Jan Böhmermann op het matje werd geroepen omdat hij de Turkse president Erdogan had beledigd, werd overal verontwaardigd gereageerd. Iedereen had het over het recht op vrije meningsuiting dat beknot werd. Even ter herinnering: Böhmermann schreef over Erdogan: ‘Het meest houdt hij van geiten neuken en minderheden onderdrukken, Koerden trappen, Christenen rammen. En ’s avonds in plaats van slapen, orale seks met duizend schapen.’

Hiermee vergeleken, is het spandoek van de Club-supporters zéér braaf. De aandacht die eraan besteed wordt, is dan ook zwaar overdreven. Wij hebben vooral lof voor de reactie van de burgemeester van Luik op Twitter: “Beste Brugse vrienden, ik nodig jullie uit om Luik te komen ontdekken: een creatieve, artistieke en gemoedelijke stad.” Chapeau!

 

Was ook zo weinig smaak op het veld te bespeuren? Je leest het in de analyse van onze vaste huisanalist Aimé Anthuenis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier