James Cooke brengt Broadway naar Vlaamse televisie: “Dit is mijn absolute droomproject”

Vanaf aanstaande donderdag brengt James Cooke een hele winter lang Broadway naar de Vlaamse televisie. In het nieuwe Play4-programma ‘James De Musical’ schotelt James een achttal Vlaamse sterren een musical over hun leven voor.

Natalia, Niels Destadsbader, Jani Kazaltzis, Willy Sommers, De Pfaffs, Philippe Geubels, Gert Verhulst en Margriet Hermans. Zij zijn allemaal te gast in hun eigen musical waarin ze worden terug geflitst naar hun kindertijd. Naar hun rebelse puberjaren waar alles kon en niets mocht. Naar bepalende momenten waarop moeilijke beslissingen worden genomen. Naar een eerste liefde, die eerste kus, de doorbraak, een onvergetelijke vriendschap. Of een afscheid, een laatste groet, een einde van een tijdperk. Want het leven is een musical.

Musical op televisie, je twee werelden komen samen in dit programma. Met andere woorden: dit is je op het lijf geschreven.

“Volledig! Dit is mijn droom. Dit is mijn absolute droomproject. Ik maak al twaalf jaar lang theater en musical, en ben een jaar of zes geleden de wondere wereld van de televisie ingestapt. Nu krijg ik plots de kans om mijn twee grootste passies te combineren. Ik ben ook zo blij met het resultaat. Deze show draait niet om mij, maar om mijn gasten die stuk voor stuk floreren. We hebben er bloed, zweet en tranen ingestoken, maar krijgen ook zoveel terug. Natalia bijvoorbeeld, die zegt dat dit een van de mooiste cadeaus is die ze ooit heeft gekregen. Daar doe je het voor. Elke repetitie, al dat nachtelijk werk was het uiteindelijk waard.”

Ik heb aflevering 1, met Natalia, al mogen bekijken. Wat me opvalt, is hoe zeer jij gegroeid bent in je rol als host, als presentator.

“Dat is heel fijn om te horen. Ik leer zelf elke dag nog bij, maar heb in het verleden ook al heel wat mooie dingen mogen doen. Dankzij Leef , die reeks portretten van mensen die terminaal waren, heb ik geleerd om af en toe een stap opzij te zetten en iemand anders in de spotlights te stellen. Die ervaring heb ik kunnen meenemen naar James De Musical . Ik kan nu even hard genieten van iemand die ik in de bloemetjes mag zetten als dat ik zelf in de aandacht loop. Ik voel namelijk dat het iets teweegbrengt. Binnendringen bij mijn gasten geeft me een gelukzalig gevoel. Uiteraard ben ik ook heel dankbaar dat ik deze kansen krijg van de zender, dat ik mezelf mag bijschaven als presentator en host.”

We hebben er bloed, zweet en tranen ingestoken, maar krijgen ook zoveel terug”

Hoe beleef je de aanloop naar de première? Ben je zenuwachtig?

“Enorm. Maar het zal heel raar worden, want ik zal er voor het eerst niet bij kunnen zijn wanneer dit op antenne gaat. Ik doe namelijk mee aan seizoen 2 van Over De Oceaan . Ik zal dus midden op de oceaan dobberen. Dat is zo’n avontuur dat ik moest aangaan, waar ik geen nee tegen kon zeggen. Maar het is ook wel iets waar ik nu al meerdere maanden bang voor ben. Ik daag mezelf hiermee uit. Zo zit ik in elkaar. Ik kan niet elke dag alleen maar dingen doen waar ik me veilig bij voel.”

Je hebt voor ‘James De Musical’ een indrukwekkende gastenlijst verzameld. Waren er mensen die nee hebben gezegd? Want je graaft toch wel diep in hun persoonlijke levens.

“Ik had vooraf een shortlist en eigenlijk heeft iedereen ingestemd, behalve Erik Van Looy. Die begint zelf aan zijn reeks zaalshows, waarin hij ook al veel over zichzelf vertelt. Hopelijk kan ik hem in een volgend seizoen doen. Maar ik ben dus enorm blij met de line-up. Iedereen heeft in zijn leven laten kijken en iedereen heeft ons vertrouwd dat we daar met respect mee omgingen.”

‘James De Musical’, vanaf 25 november elke donderdag om 20.35 uur op Play4.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier