Tip van de week: Erfgoed in natuurgebieden
Wat ooit een abdijpark in Ursel was, is vandaag het grootste bos van Oost-Vlaanderen. In het park van het Kasteel van Gaasbeek staan bijzondere gebouwen die mee het verhaal van het kasteel vormgeven. Onroerend erfgoed valt niet weg te denken uit onze natuurgebieden. Deze drie voorbeelden spreken voor zich.
1. Koninklijke tribune – Vlaams-Brabant
In een open grasvlakte in het Zoniënwoud in Groenendaal rijst één prachtig gebouw op. Het is de Koninklijke Loge van waaruit de koninklijke familie en hun hoge gasten de paardenrennen van nabij konden volgen. Voor het gebouw lag tussen 1889 en 2001 maar liefst 9 kilometer aan pistes. Jockeys van over de hele wereld kwamen hier elke week racen. Rondom waren er tribunes, een verpleegpost, een weegpost, stallingen, een jockeyzaal, een bookmakerspaviljoen en zoveel meer. Duizenden toeschouwers zakten elke zondag naar de renbaan af. Daar valt nu niets meer van te merken. De Koninklijke Loge werd in 1924 gebouwd nadat de vorige net na de Eerste Wereldoorlog was vernield door een ontploffing. De Loge werd recent gerestaureerd en wordt nu gebruikt als vergaderzaal en eventruimte. Het natuurlijke kader krijg je er gratis bij.
www.hippo-droom.be
2. Kamp voor krijgsgevangenen – West-Vlaanderen
In Zedelgem en Jabbeke opende in 2022 het wandelnetwerk Vloethemveld. Vlakbij knooppunt 4 is een doorsteek naar een uitkijkplatform. Je kijkt er uit over een niet-toegankelijke (tenzij met gids) waterplas vol vogels midden in een heidegebied, omzoomd door een dicht bos. Vloethemveld werd in de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers omgebouwd tot munitiedepot. Ook tussen beide wereldoorlogen werd hier munitie opgeslagen. Na de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Britten het als krijgsgevangenkamp voor duizenden Duitse en Baltische soldaten. Het Kamphuis vooraan het natuurgebied opende onlangs de deuren als bezoekerscentrum. Er is onder meer kunst te zien die door de krijgsgevangenen is gemaakt. Rondom het heidegebied en het voormalige militair kamp kan je prachtige wandelingen maken.
www.vloethemveldvzw.be
3. Vleermuizenhotel – Oost-Vlaanderen
Het wandelpad op de buitenste omwalling van het Fort van Steendorp bij Temse is bij momenten spectaculair. Het niet-toegankelijke bakstenen fort ligt in de diepte en wordt omringd door water. Het fort werd eind 19de eeuw gebouwd als onderdeel van de Fortengordel rond Antwerpen. Hier werd nooit strijd geleverd. Na de Eerste Wereldoorlog richtte het leger er een fabriek voor oorlogsgassen in en na de Tweede Wereldoorlog werd het een oefenterrein voor het leger. Nu wonen in het fort maar liefst 1.200 vleermuizen. Rondom het fort kan je heel mooi wandelen of een escape-avontuur van Outdoor Escape spelen.
www.fortengordels.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier