Eindeloos genieten langs de oevers van de Loir in Frankrijk

Heb je nog geen tripje gepland deze zomer en zoek je iets authentieks dat toch niet zo ver weg is, dan is de Vallée du Loir  beslist een aanrader.  De romantische streek is bezaaid met pittoreske dorpjes en telt heel wat imposante kastelen die je naar het verleden doen verlangen. En hadden we al vermeld dat Vallée du Loir ook geroemd wordt om het golvende landschap vol eindeloze wijngaarden? Schenk de glazen maar nog eens vol!

Met zijn 311 kilometer voert de Loir je dwars door één van de meest authentieke regio’s van Frankrijk. Wie het water volgt, wisselt het ene magische decor in voor het andere. Zelf zo’n geweldige riviervakantie in elkaar steken? Dat doe je aan de hand van onderstaande tips.

 Reizen op het water

Hoe geniet je beter van de Loir dan bovenop zijn kabbelende wateroppervlak? Overal in de Vallée du Loir probeer je verschillende routes watersporten uit. Gewapend met een kano, kajak of paddle board doorkruis je de vallei en bewonder je het fenomenale uitzicht. Wie houdt van een stevige adrenalinerush klimt aan boord van een stevige zeilboot om op een meer te varen van leeft zich uit op een waterfiets. Rustzoekers vissen aan de oevers op forel. Of schepen in voor een begeleide rondvaart.

Tip: erg hip zijn de ‘trottinettes des mers‘. Deze elektrische boards tussen een elektrische surfplank en een SUP-board. Je zoeft ermee over de golven terwijl een zacht briesje door je haren speelt. Probeer ze in het Marçon recreatiecentrum.

 Kastelen spotten

Vallée du Loir ligt bedekt met sprookjesachtige kastelen. Omarmd door al even knappe tuinen. Ze vleien zich langs de oevers van de Loir. Een strategische keuze, want zo konden de bewoners, gasten en bedienden van de kastelen makkelijk van het ene naar het andere dorp varen. Bovendien kwam niemand onopgemerkt voorbij. De vele bewakingsforten beschermden de historische sites.

Heel wat kastelen zijn vandaag privaat eigendom. Al zetten sommige pareltjes hun deuren voor je open. Zo werp je een blik achter de schermen van het fenomenale Château du Lude. Dit enorme bouwwerk heeft een rijke geschiedenis die al in de middeleeuwen van start gaat. Het interieur, de gevel en de tuin tonen invloeden van de Renaissance en zelfs de barokke Lodewijk XIV-stijl.

Ook Château de Bazouges sur le Loir spreekt tot de verbeelding. Samen met een gids struin je door de prachtige, ovalen torens en de piekfijne Italiaanse tuin. Ondertussen kom je te weten hoe het leven er hier vroeger aan toeging.

 Nog meer geschiedenis

Heel wat zware molenaars deden vroeger beroep op de Loir. Zo hielp het stromende water hen met het malen van graan. Sommige molens produceerden zelfs ijsblokken! Schoffel? Dat hoor je tijdens een rondleiding in Moulin de la Bruere . Terwijl Moulin de Cherré dienst doet als gastenverblijf.

Wist je dat enkele dappere Franse kolonisten ooit vanop de Loir vertrokken naar het Canadese Montreal? Dat gebeurde in de 17e eeuw, vanuit Port Luneau in La Flèche. Deze Franse gemeente is intussen de trotse zusterstad van Montreal. Port Luneau is dan ook een belangrijke historische plek.

Overnachten aan de oevers

Wakker worden met zicht op de Loir? Niets zaliger dan dat! Je overnacht aan de oevers van de rivier in de luxueuze ‘Coco Sweet’-tenten van Camping au Bord du Loir. Wie vanuit z’n glamptent het water wil bewonderen, kan terecht bij Three Willows Glamping. Hou je van een iets traditionelere kampeerervaring? Dan ontvangt het gastvrije Camping du Vieux Moulin je met open armen.

In Village de Chalets au Bord du Lac breng je je vakantie door aan een betoverend meer in Mansigné. Grotere gezinnen, vriendengroepen of families vinden onderkomen in het filmische Gîte au Barrage de Cherre. Ook Gîte les Grands Moulins lijkt wel weggelopen uit een romantische Hollywoodprent. Vooral de meterslange bibliotheekkast en de adembenemende tuin lenen zich perfect voor je vrolijke vakantiefoto’s.

Bon voyage!

Facebook: Tourisme en Vallée du Loir
Instagram: Tourisme en Vallée du Loir

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier