Volgens officiële cijfers zwerven er nog zo’n 5.000 tot 6.000 wilde olifanten vrij rond in Sri Lanka. (foto Getty) © bloodua Getty Images

Sri Lanka: smaragdgroene parel in de Indische Oceaan

Sri Lanka is een onweerstaanbare mix van eeuwenoude cultuur, boeddhistische tempels, theeplantages, ongerepte wouden, gouden stranden en vriendelijke mensen. Het tropische eiland is ook bijzonder rijk aan fauna en flora en herbergt één van de grootste wilde olifantenpopulaties ter wereld. Wie naar deze traanvormige groene parel in de Indische Oceaan reist, ontdekt een veelzijdige Aziatische toeristische bestemming in zakformaat.

(Door Peter Van Oyen)

Sri Lanka wordt soms wel Boeddha’s eiland genoemd. Boeddha bezocht het eiland meermaals en vond hier zijn eerste verlichting. In het bergstadje Kandy wordt de belangrijkste relikwie van Sri Lanka bewaard: een hoektand van Boeddha. Die bevindt zich in de Dalada Maligawa, de Tempel van de Tand.

Alleen al de ligging van Kandy is spectaculair. De culturele en geestelijke hoofdstad van Sri Lanka ligt tegen de berghellingen en rond een kunstmatig meer. Populair is dan ook een wandeling errond tijdens de zonsondergang. Minder geweten is dat Kandy – en zijn meer en omgeving – fungeerde als decor voor Spielbergs kaskraker Indiana Jones and the Temple of Doom.

“De tand die hier bewaard wordt, behoorde toe aan Boeddha zelf. Het kostbare relikwie wordt dan ook angstvallig bewaakt”

Voor alle duidelijkheid: er is totaal geen verband tussen de tempel die het leven van Indiana Jones zuur maakte en de Tempel van de Tand. Wel integendeel. De Dalada Maligwa is één van de belangrijkste tempels voor de Boeddhisten. De tand die hier bewaard wordt, behoorde immers toe aan Siddharta Gautama, oftewel Boeddha zelf. Het kostbare relikwie wordt dan ook angstvallig bewaakt. Bezoekers die de met witte buitenmuren omzoomde tempel binnentreden, worden gefouilleerd en moeten hun schoenen uittrekken.

We lopen blootsvoets door vertrekken en hallen, waar tientallen Boeddhabeelden staan. Aan de Inner Temple, een rechthoekig bouwwerk van twee verdiepingen dat omgeven is door zuilengalerijen, prachtig houtsnijwerk en mooie plafondschilderijen, zien we meer mensen. Hier verdringen zich tientallen pelgrims voor een met zilver en ivoor ingelegde deur. Daarachter bevindt zich het schrijn, dat bestaat uit zeven gouden kisten van opeenvolgende grootte die in mekaar passen als een matroesjka. In de binnenste kist zou zich de tand van Boeddha bevinden. Niemand krijgt die ooit te zien. Wel wordt drie maal daags de buitenste kist aan de pelgrims en bezoekers getoond. De Sri Lankezen brengen dan een offerande, die hun een veilig leven moet bezorgen. Een voor ons wat vreemd ritueel, maar het dwingt wel respect af.

Olifantenland

Het wondermooie tropische eiland is gezegend met veel natuurschoon en is de thuis voor vele exotische diersoorten. Zo geven officiële cijfers aan dat er in Sri Lanka nog zo’n 5.000 tot 6.000 wilde olifanten vrij rondzwerven. Voor liefhebbers van deze dikhuiden is het eiland dan ook een paradijs.

Elk jaar tijdens het hoogtepunt van het droge seizoen (september-oktober) komen er in de buurt van Kaudulla Tank honderden olifanten samen op zoek naar water en voedsel. Doordat het meer grotendeels is opgedroogd, zijn er uitgestrekte graslanden ontstaan die de dikhuiden aantrekken. Het fenomeen staat bekend als The Gathering en is de grootste bijeenkomst van Aziatische olifanten ter wereld. Tijdens jeepsafari’s in het Kaudulla National Park en het aanpalende Minnerya National Park kan je tijdens deze periode soms tot wel 200 olifanten spotten.

Kalm loopt een grote familie olifanten op de groene grasvlaktes langs het Kaudulla meer. De groep staat onder de leiding van een aantal matriarchen, die de kleintjes lijken te beschermen. Een aantal oudere olifantjes spelen en sparren met elkaar. Steeds meer groepen olifanten verschijnen. We zien ook gigantische, solitaire olifantenstieren, in de buurt van de families ronddwalen. Onder de indruk van de talrijke safari-jeeps met druk fotograferende toeristen zijn de dikhuiden allerminst. Dit is olifantenland. Het feit dat je op een korte tijd zo maar tientallen loslopende wilde olifanten kunt observeren, bewijst dat Sri Lanka het land is met de hoogste dichtheid aan olifanten ter wereld. Dat leidt onvermijdelijk tot conflicten tussen mens en dier. Het land zoekt naar oplossingen om het samenleven mogelijk te maken (zie kader).

Vreedzaam samenleven tussen mens en olifant

In Sri Lanka zwerven nog zo’n 5.000 tot 6.000 wilde olifanten vrij rond. Een groot deel ervan leeft buiten de nationale parken, want die zijn niet omheind. Hierdoor kunnen de vriendelijke reuzen een gevaar zijn voor de dorpelingen. Op zoek naar voedsel kan een olifantenfamilie door een rijstveld baggeren en op een paar minuten tijd de opbrengst van een volledig jaar vernietigen. Dorpelingen trachten ze weg te jagen en gebruiken hiervoor vuurwerk en elektrische afrasteringen en soms zelfs explosieven. De conflicten kunnen zelfs dodelijk zijn. Alleen al in 2022 stierven 145 mensen en 433 olifanten.

Een oplossing om het conflict tussen mens en olifant aan te pakken, is niet zo eenvoudig. Zo zijn elektrisch omheinde nationale parken geen duurzame oplossing. Groepen olifanten worden van elkaar gescheiden en er is een gebrek aan voedsel in de omheinde gebieden. Ze leren bovendien snel hoe ze door die hekkens moeten breken. Het verjagen van de dieren brengt ook geen soelaas: het helpt maar een tijdje en gaat gepaard met hoge stress.

Het Centre for Conservation and Research Sri Lanka denkt met het project Live and let live een antwoord gevonden te hebben om het vreedzaam samenleven tussen mens en olifant mogelijk te maken. Dit olifantvriendelijke project, dat de steun krijgt van TUI Care Foundation en Cinnamon Hotels & Resorts, draait de rollen gewoon om. In plaats van de olifanten op te sluiten binnen omheiningen, worden dorpen en velden van mensen nu omheind. Hierdoor worden de mensen en hun gewassen beschermd, zonder dat het pad van de olifanten wordt afgesneden.

Het afgelegen dorp Bendiwewa werd uitgekozen voor dit project. Hier staan elektrische hekken, die de huizen van het dorp afbakenen. Een klein elektrisch paneel met een zonnepaneel erop, voedt de vier kilometer hekken die een jaar geleden zijn geplaatst om de huizen in het dorp te beschermen. Het hek maakt gebruik van gelijkstroom die minder gevaarlijk is dan wisselstroom. Het schrikt de olifanten af, maar verwondt ze niet. Dorpelingen vertellen ons dat ze sinds de invoering geen olifanteninvallen meer hebben gehad. Een succesverhaal. Het project zal in de toekomst dan ook verder uitgerold worden.

Teletijdmachine

Vele reizigers eindigen hun reis aan de zuidwestkust van Sri Lanka, waar ze in badplaatsjes als Bentota en Ahungalla de goudgele zandstranden vinden, die hen uitnodigen voor enkele daagjes platte rust. In deze regio vind je ook het weergaloze vestingstadje Galle, dat op de Unesco-lijst staat.

Galle heeft iets ondefinieerbaar, het is charmant en laat je niet los. Ooit was Galle na Batavia de belangrijkste stad voor de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). De stad is ommuurd met imposante wallen die langs drie kanten omgeven zijn door de oceaan. Een wandeling over de metersdikke muren, met zijn zware bastions, vuurtorens en bronzen kanonnen die op de oceaan zijn gericht, voert je in gedachten terug naar lang vervlogen tijden.

Weelderige koloniale huizen, met verborgen tropische tuinen en onder meer deze witgepleisterde Groote Kerk. Galle heeft iets ondefinieerbaar, het is charmant en laat je niet los. (foto PEVO)
Weelderige koloniale huizen, met verborgen tropische tuinen en onder meer deze witgepleisterde Groote Kerk. Galle heeft iets ondefinieerbaar, het is charmant en laat je niet los. (foto PEVO)

Ook beneden, in de nauwe straatjes, worden we door een teletijdmachine recht naar de 17de eeuw gekatapulteerd. We passeren weelderige koloniale huizen, met verborgen tropische tuinen. In de van buiten witgepleisterde Groote Kerk (de eerste protestantse kerk op Ceylon), kan de sfeer niet Hollandser zijn. Het interieur is volgens Calvinistische traditie sober, met witgekalkte kale muren en donderhouten kerkbanken. Oeroude grafstenen met namen als Vanderstraten en Vanderspaar herinneren ons aan het Hollandse verleden van het stadje. We zijn weer terug in de Gouden Eeuw, maar dan onder de tropenzon.

Praktisch

We maakten deze reis in samenwerking met TUI Care Foundation (www.tuicarefoundation.com/nl) en het Centre for Conservation and Research Sri Lanka (www.ccrsl.org).TUI Care Foundation: Deze organisatie maakt deel uit van de grote reisorganisatie, maar opereert onafhankelijk en steunt hulpprojecten in de ganse wereld. In Sri Lanka wordt naast het Live and let Live-project ook de TUI Academy ondersteund, waar jongeren uit kansarme gezinnen opgeleid worden om in het toerisme te werken. Info: www.tuicarefoundation.comCinnamon Lodge Habarana: De perfecte uitvalsbasis om Kaudulla National Park en het aanpalende Minnerya National Park te bezoeken. De hotelketen verzorgt met Cinnamon Nature Trails ook jeepsafari’s met gidsen in de streek. Info: www.cinnamonhotels.com/cinnamonlodgehabaranaWe vlogen met Emirates via Dubai naar Sri Lanka. Info: www.emirates.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier