Ontbijtbabbel met Evi Hanssen: “Ik wil niet meer geleefd worden”

Een musical, een podcast, een radioprogramma, televisie in Nederland, columns, nieuwe boeken, … Evi Hanssen moet een overvolle agenda hebben, denk je dan. “Het lijkt allemaal veel, maar dankzij corona ligt het tempo nu al anderhalf jaar lager. En dat bevalt me uitstekend.”

De regen valt met bakken uit de lucht op de ochtend van onze ontbijtafspraak in Antwerpen, maar plots komt het zonnetje binnengewandeld. Evi Hanssen straalt. Ze zit bijzonder goed in haar vel, vertelt ze tijdens onze babbel. “Je mag het bijna niet zeggen, maar het laatste anderhalf jaar heeft me goed gedaan. Ik heb enorm genoten van dat rustigere tempo. Natuurlijk bracht corona voor heel wat mensen veel verdriet en verlies met zich mee, dat besef ik. Maar ik voelde me heel erg thuis in die verplichte traagheid. Als ik nu op sociale media zie hoe mensen weer voor een paar dagen naar Ibiza vliegen, dan heb ik het daar moeilijk mee. Die knaldrang heb ik gewoonweg niet meer. Zelfs nu het weer kan, heb ik nog geen zin om iedere avond op café of restaurant te zitten, of om naar een festival te gaan. Alles begint weer, feestje hier, barbecue daar, maar ik wil mijn weekends niet meer zo volproppen als vroeger. Uiteindelijk bepaal je je tempo echt wel zelf.”

Wat er wel groot in je agenda staat, is de musical ‘Mamma Mia!’, die binnenkort weer herneemt na een lange pauze.

“Eindelijk zijn we terug, hoewel ik nog altijd hout vasthoud. De herneming werd al zo vaak uitgesteld dat ik een paar maanden geleden nog dacht dat het wel 2022 zou worden voordat we er opnieuw aan konden beginnen. Maar uiteindelijk kunnen we eind deze maand al starten. We zijn net opnieuw begonnen met repeteren. De harmonieën waren er nog wel, maar de tekst was ik al volledig vergeten, net als de danspasjes. (lacht) Maar ik weet zeker dat het allemaal gaat lukken.”

“Kansen blijven altijd komen, elke dag, alleen moet je ze wel grijpen”

Wie had dat eigenlijk gedacht: Evi Hanssen, ooit student aan de Jazzstudio, die nu een musicalster blijkt?

“De 18-jarige Evi wilde per se iets ingewikkeld als jazz studeren. Musical was toen simpelweg niet cool. Grappig dat ik het nu dan wel zo leuk vind. Mijn familie wist ook meteen dat dit iets voor mij zou zijn. Ik heb altijd gezongen en ook wel wat geacteerd. Op de middelbare school, wel al een eeuwigheid geleden natuurlijk, kreeg ik ook veel dans. Dus misschien is het wel raar dat het nog zolang geduurd heeft voordat ik in een musical terechtkwam. Alhoewel, musical is heel arbeidsintensief en vroeger liet mijn agenda zo’n kans niet toe. Toen ik nog veel voor televisie werkte, was er gewoonweg geen tijd om zo’n avontuur in te duiken. Dat is typisch natuurlijk: als er deuren dichtgaan, openen er weer andere. Kansen blijven altijd komen, elke dag, alleen moet je ze wel grijpen.”

En je zag dus ook een kans in meditatie. Je podcast ‘Nog 9 Minuten’ stond meteen in de hitlijsten.

“Dat begon allemaal toen Hilde De Baerdemaeker, Jutta Borms en ik elkaar toevallig tegenkwamen. We mediteren alle drie al jarenlang, apart weliswaar, en plots ontstond het idee voor een snooze-meditatie, een heel korte meditatie in de negen minuten tussen de eerste en tweede keer dat je wekker ’s morgens afgaat. Zo hebben we onze eigen meditatie gecreëerd. Het concept is simpel: het enige dat je moet doen, is negen minuten per dag luisteren naar onze meditatie tijdens de snooze van je wekker. Je hoeft niet op een matje te gaan zitten in een moeilijke pose. Gewoon blijven liggen in bed en klaar. Die negen minuten kunnen je leven echt verbeteren. Uit de reacties blijkt dat mensen zo zonder ochtendhumeur wakker worden. Want die eerste negen minuten van de dag breng je meestal niet ontspannen door. Nu dus wel. Het is even een moment voor jezelf. Een opkikker voor de mentale hygiëne. Sinds 1 juni hebben we trouwens een nieuwe Nog 9 Minuten -meditatie voor ’s avonds, met de focus op een degelijke en deugddoende nachtrust. En in september brengen Hilde, Jutta en ik een boek uit over meditatie.”

Zien we je eigenlijk ooit nog op televisie?

“Misschien. Waarschijnlijk ga ik nog wel iets doen voor de Nederlandse televisie. Maar heel concreet is dat allemaal nog niet. Ik ben nog wel ambitieus, maar wil niet meer geleefd worden. De tijd die ik aan een tv-programma zou spenderen, moet echt de moeite waard zijn en me voldoening geven. Anders begin ik er niet aan.”

Tickets voor de musical ‘Mamma Mia!’ via www.deepbridge.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier