Langverwachte tweede seizoen van Taboe gaat van start: “De verhalen blijven wel plakken, ja”

Vier jaar na het bijzonder succesvolle eerste seizoen van ‘Taboe’ begint Philippe Geubels vanavond aan het langverwachte vervolg. De stand-upcomedian gaat opnieuw op stap met mensen met wie je eigenlijk niet mag lachen. “Ik ben opgelucht dat het tweede seizoen er nu eindelijk is. Opgelucht en vooral heel fier.”

Onder het motto ‘je leert elkaar het beste kennen op vakantie’ nodigt Philippe dit seizoen elke week gasten uit in zijn vakantiehuis in de Waalse Gaumestreek. De gastenlijst is divers: Philippe ontvangt mensen met een autismespectrumstoornis, mensen die geworsteld hebben met een verslaving, mensen met een opvallend uiterlijk, vrouwen, senioren, mensen met een onvervulde kinderwens en mensen met verschillende genderbelevingen. Philippe luistert naar de verhalen van zijn gasten, verkent samen met hen de wijde omgeving en leert hen vooral echt goed kennen. Maar daar blijft het niet bij. Ook humor is een belangrijk deel van Taboe . Philippe doet wat hij het beste kan: grappen maken. Hij brengt een comedyset over het bewuste thema, met zijn nieuwe vrienden prominent op de eerste rij van een zaal vol lotgenoten.

Seizoen 1 is alweer vier jaar oud. Waarom heeft deze tweede reeks zo lang op zich laten wachten?

“Aanvankelijk had dat met mijn drukke agenda te maken, maar toen we er eindelijk aan begonnen twee jaar geleden al ondertussen gooide corona roet in het eten. Eerst kon er geen human interest gemaakt worden, dan konden de comedyoptredens niet doorgaan. Een lijdensweg zou ik het niet noemen maar we hebben toch veel moeten schuiven in de agenda.”

Dus de opluchting dat het er nu eindelijk is, is groot?

“Enorm! Ik wil heel graag het resultaat tonen, net omdat ik zo fier ben. Ik vind het echt heel goed geworden. Ik voelde me ook tijdens het maken meer op mijn gemak dan in seizoen 1. Iedereen wist hoe het programma eruit moest zien, dus die stress viel al weg. Van Kat Steppe, de regisseur, kreeg ik ook het compliment dat ik gegroeid was in mijn taak als interviewer. Dat had met die innerlijke rust te maken.”

De opnameperiode is heel emotioneel en intens, en thuis moet ik altijd weer even bekomen”

Het programma gaat over mensen met wie je normaal gezien niet mag lachen. Toch is er ook een aflevering over vrouwen gemaakt. En ik weet wel zeker dat je wel eens met vrouwen gelachen hebt.

“Klopt, in die aflevering zijn we een beetje van ons concept afgeweken. Ik weet dat lachen met vrouwen geen taboe is, maar toch wilden we ons podium gebruiken om bepaalde dingen aan te kaarten. Er zijn namelijk nog veel problemen voor vrouwen die er in 2021 niet meer zouden mogen zijn. Ik moet eerlijk zeggen dat ik aanvankelijk geen voorstander was van vrouwen als rubriek in Taboe , maar als je naar de aflevering kijkt, zul je zien hoe goed die in de reeks past. Sterker nog: het is misschien wel de beste aflevering geworden. In ieder geval eentje waarin ik zelf heel veel geleerd heb.”

Hoe bereid je je eigenlijk voor op zo’n opnameweek?

“Ik weet wat het onderwerp is en ken de namen van de deelnemers, maar meer voorbereiding is daar niet aan. Ik hoor hun verhalen daar voor het eerst. Dat werkt beter, omdat ik ook de voor de hand liggende vragen wil stellen. Als je keihard voorbereid bent, krijg je meer een interview dan een gesprek.”

Je krijgt heel wat heftige verhalen te horen. Neem je die ook mee naar huis? Moet je dat allemaal verwerken na zo’n opnamesessie?

“Die verhalen blijven wel plakken, ja. Die opnameperiode is heel emotioneel en intens, en thuis moet ik altijd even bekomen. Ik kom dan moe en leeg thuis. Nee, leeg is niet het juiste woord omdat ik me eigenlijk altijd zoveel rijker voel. Maar bekomen moet ik wel.”

Aan het programma zit ook een comedyluik. Hoe voelde het om in de Arenbergschouwburg te kunnen optreden? Want je hebt in 2021 geen zaalshow gebracht.

“Dat was zalig! Zo’n grote zaal vol mensen zonder mondmaskers. Ik voelde weer waarom ik dat zo graag doe.”

Heb je nog plannen voor een nieuwe zaalshow?

“Voorlopig zijn er geen concrete plannen, maar ik zal zeker nog een nieuwe show maken. Door de corona-omstandigheden is het er dit jaar niet van gekomen. Ik vond het niet het juiste moment. Ik hoor van mijn collega’s dat ze constant hun shows hebben moeten verzetten, dat de helft van de mensen niet komt opdagen, dat er soms 200 man zit in een zaal voor 800. Daar had ik geen zin in.”

Taboe, vanaf vanavond elke zondag om 20.05 uur op Eén.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier