Zondagse tip van de week: Routes voor wie minder goed te been is

Een rolstoelpad dat versperd wordt door een houten slagboom… Wij weten er eentje zijn. Toegankelijke wandelwegen blijven nog altijd een aandachtspunt voor al wie recreatie aanbiedt. Op deze drie plekken kan je wel zorgeloos genieten.

1. De Rollatorroutes – Kruibeke

De bewoners van Woonzorgcentrum Wissekerke in Bazel, deelgemeente van Kruibeke, hebben geluk. Rondom bevinden zich drie bewegwijzerde wandelroutes voor zowel rollator- als rolstoelgebruikers. De wegen zijn verhard met zachte asfalt. De wandelingen lopen deels door het park Weispoel. Kruibeke ontwikkelde de ‘rollatorroutes’ enkele jaren geleden om de fysieke én mentale gezondheid van ouderen te verbeteren. “Meer beweging en gezonde buitenlucht zijn niet alleen van onschatbare waarde. De routes bieden ouderen ook de kans om anderen te ontmoeten, buiten de context van een woonzorgcentrum te treden en een groter gevoel van vrijheid te ervaren”, klinkt het.

De routes zijn bewegwijzerd vanaf de hoofdingang van het woonzorgcentrum. De blauwe route is 406 m lang, de rode 644 m en de groene 659 m.

www.kruibeke.be

2. Het Buurtpad – Zemst

Woonzorgcentrum Releghem is de startplaats voor het ‘Buurtpad’ in Zemst, door lokale inwoners ook wel het ‘Dementiepad’ genoemd omdat de 15 infoborden op de rolstoelvriendelijke route tips geven hoe je als naaste met iemand met dementie kan omgaan. Op de borden staan ook mooie foto’s uit de tijd van toen die de herinneringen bij de ouderen moeten aanwakkeren. Sommige haltes in het centrum van Zemst hebben een beweeg- of beleeftoestel.

www.zemst.be

3. Puur natuur – Kalmthout

Het Grenspark Kalmthoutse Heide is kandidaat Nationaal Park. Hier werden twee bewegwijzerde routes voor mindermobielen aangelegd. Het pad ‘Klein Zwitserland’ start aan toegangspoort De Vroente in Kalmthout en loopt via de Withoefse Heide door een mooi stukje heidegebied. Halverwege staat een aangepaste picknicktafel. Een ander pad start aan toegangspoort Ravenhof/Moretusbos in Putte/Stabroek en voert je langs het kasteel Ravenhof en de oude kasteeltuin. Wie toch liever de zanderige heide en bos wil intrekken, kan een Wombat huren aan toegangspoort De Vroente. Dit is een robuuste rolstoel met wielen die tegen een stootje kunnen en geschikt zijn voor zandpaden. Ze worden in de zomer ook gebruikt aan de Kust.

www.grensparkkalmthoutseheide.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier