Bart Raes (53) kijkt uit naar kerstvoetbal in Premier League: “Graag scenario zoals in de Formule 1”

In Engeland betekent de kerstperiode niet alleen gezellig tafelen met de familie, maar vooral ook voetbal. Van zondag 26 december tot maandag 3 januari draait de Premier League namelijk op volle toeren. Behalve op 31 december staan er elke dag wedstrijden geprogrammeerd, waarvan er heel wat te volgen zijn via Play Sports. Presentator en commentator Bart Raes (53) kijkt reikhalzend uit naar deze periode, aan de hand van vijf vragen.

1. De competitie is halfweg, wie is dé titelfavoriet dit seizoen?

Bart Raes: “Het mooie is dat ik die vraag voor het eerst in jaren niet kan beantwoorden in deze fase van de competitie. Manchester City haalde afgelopen week zwaar uit (7-0 tegen Leeds, red.) , maar met Liverpool en Chelsea ligt het heel dicht bij elkaar. Eigenlijk is dit de droom van iedere neutrale voetballiefhebber en van iedere tv-maker, dus tweemaal goed nieuws voor mij. Het liefst heb ik spanning tot de allerlaatste minuut, een scenario zoals met Max Verstappen en Lewis Hamilton in de Formule 1.”

2. De drie titelkandidaten hebben ook allen een Belg in de rangen. Hoe doen onze landgenoten het dit seizoen in Engeland?

“Eigenlijk kan je een beetje een lijn trekken in de prestaties van onze Rode Duivels. Kevin De Bruyne kampte met zijn blessure van op het EK, maar ook Lukaku en Tielemans waren een tijdje buiten strijd. Zij lijken nu allemaal weer naar hun beste vorm toe te groeien. City kan het zich permitteren om De Bruyne even te missen, maar als het om de knikkers gaat, zal hij er wel staan. En ook Lukaku zorgt echt wel voor een surplus bij Chelsea, al is hij nu weer even out met een coronabesmetting. Er hoeft absoluut niet getwijfeld te worden of hij de goede keuze maakte. Voorts kijk ik ook altijd uit naar Trossard, die toch echt een meerwaarde is bij Brighton, en Sambi Lokonga. Hij speelt momenteel iets minder bij Arsenal, maar de kalender is straks zó druk. Ook voor deze jonge Belg komen er dus genoeg kansen. Dat laatste geldt overigens ook voor Origi, die na zijn knappe invalbeurten wel wat speelminuten verdiend heeft bij Liverpool.”

3. Los van de Belgen, wie zijn voor jou de sterren van het seizoen?

“Zelf heb ik een zwak voor linksvoetige spelers, bij hen ziet het er vaak allemaal wat stijlvoller uit. Op die manier kom ik al snel uit bij Mo Salah van Liverpool en Phil Foden van City. De komst van Cristiano Ronaldo heeft United weer wat groter gemaakt en hij begon met een bang, maar er waren toch ook veel moeizame momenten. En momenteel speelt zowaar ook Emmanuel Dennis, die van Club Brugge naar Watford trok, zich in de kijker. Dat hij kon toveren, toonde hij met Club ook al op het veld van Real Madrid. De vraag is natuurlijk hoelang hij dat niveau kan volhouden. Dat maakt het verschil tussen een goede speler en een echte topper.”

4. Even weg van alle toppers. Op de voorlaatste plaats staat het steenrijke Newcastle. Volgt straks het transferoffensief van de eeuw?

“Dat is ook een groot thema op onze redactie. Er was terecht veel kritiek op de recente overname door het fonds van de Saoedische prins, maar het is duidelijk dat geld er geen probleem is. De vraag is dus welke toppers er naar Newcastle willen trekken. Mijn vader zei vroeger altijd “voor geld danst de beer”, dus ook zij zullen er ongetwijfeld in slagen om spelers te overtuigen. En dan sluit ik een geslaagd huwelijk niet uit, want het is een voetbalgekke regio met veel traditie.”

5. Slotvraagje: veel mooie vooruitzichten, heel wat topaffiches… Maar dreigt corona geen roet in het eten te gooien?

“Er is momenteel een hele discussie aan de gang. Ook de match van vanavond van Tottenham stellen ze misschien nog uit. Het kan dus dat de actualiteit ons nog inhaalt.”

(Arjan Desante)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier