Schuldig of niet, wij hebben medelijden met Femke Van den Driessche

Niet het goud van Wout, maar de fiets van Femke gaat vandaag over alle tongen. Op het WK veldrijden werd Femke Van den Driessche betrapt met een motor in haar fiets. De 19-jarige belofte wou dit weekend de regenboog pakken, maar ze kreeg de banbliksems van de hele wielerwereld over zich. En schuldig of niet, wij hopen vooral dat ze nu goed opgevangen wordt.

“Mijn psycholoog redde mijn leven.” De woorden van Filip Meirhaeghe waren pas gedrukt toen ze onverwacht actueel werden. In onze krant getuigde de ex-wereldkampioen mountainbike gisteren over zijn dopinggebruik en het leven na (en met) het bedrog.

Na mijn positieve plas ben ik in een diepe depressie beland en dat sluimert nog steeds. Ik moet elk moment waakzaam zijn voor de symptomen. Ik heb echt zwarte gedachten gehad.”

En toen zagen we het filmpje met Femke. Wenend wou ze haar onschuld aan de wereld kenbaar maken. Dat het echt haar fiets niet (meer) was. Een bizar verhaal volgde, haar vader schuifelde wat ongemakkelijk en weer moesten we aan de woorden van Meirhaeghe denken.

“Ik heb verschrikkelijk afgezien en draag nog altijd de gevolgen. Ik heb mijn moeder diep gekwetst, mijn grootouders, alle mensen rondom mij die in mij geloofden. Toen stond ik daar niet bij stil. Ik dacht: word ik betrapt, dan is het gedaan met mijn carrière, en dat is het. Maar het maakt veel meer kapot dan dat. Ik heb veel spijt van wat ik gedaan heb. (stil) En de dag moet nog komen dat ik dit aan mijn zoon moet vertellen. Dat doet mij nu al pijn.

Of ze er nu wel of niet van wist, wij hebben te doen met Femke uit Aalst. Haar leven is misschien wel om zeep. Voor eeuwig en altijd is zij de allereerste coureur die betrapt is op mechanische doping. Op sociale (en andere) media wordt ze zwarter gemaakt dan zwarte Piet. Het onderzoek loopt nog, maar Jan met de Pet heeft al zijn oordeel klaar: levenslang schorsen.

Het gaat hier nog altijd over een kind van 19. Een persoon die nu misschien zoals Meirhaeghe in een diep dal zal belanden. (Of daar al een dag zit.) Laten we dus hopen dat ze goed opgevangen wordt. Het is uiteindelijk máár sport…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier