De schoonheid van imperfectie: indringend fotoproject over kinderen met Down

In de Sint-Niklaaskerk in Gent is de tentoonstelling ‘Emile, de schoonheid van imperfectie’ geopend. Dit project, een initiatief van de fotografe Emilie Bonjé, portretteert 51 Belgische kinderen met het syndroom van Down. Tegelijk verschijnt er ook een fotoboek van de tentoonstelling.

Bezoekers worden uitgedaagd om op een andere manier naar een portret van een kind met Down te kijken.
Bezoekers worden uitgedaagd om op een andere manier naar een portret van een kind met Down te kijken.

In 2013 werd Belgisch fotografe Emilie Bonjé tante van Emile, het zoontje van haar zus. “Vlak na zijn geboorte werd Emile gediagnosticeerd met het Syndroom van Down”, steekt Emilie Bonjé van wal. “Als mens, als mama en als zus was ik verscheurd door het nieuws. Als fotografe raakte ik echter gefascineerd door de eigenzinnige schoonheid van kinderen met Down.”

Omvangrijk project

Die fascinatie mondde uit in een omvangrijk artistiek project: het voorbije jaar namen 51 kinderen met Down plaats voor Bonjés lens. Ze portretteerde hen in al hun schoonheid, puurheid en eigenheid. Ze keek voorbij de glimlach en voorbij het syndroom. Ze richtte haar lens op de authentieke blik. Bonjé nodigt uit om de perfectie in schijnbare imperfectie te zien, en de kracht in een zogenaamd gebrek. De beelden beklijven, stemmen tot reflectie en raken je in je kern. Bezoekers worden uitgedaagd om op een andere manier naar een portret van een kind met Down te kijken.

Fotografe Lieve Blancquaert zegde haar steun toe als meter van het project. Ze schreef een tekst voor het boek en hield gisteren een toespraak bij de officiële opening van de tentoonstelling. Het project kwam tot stand in samenwerking met MIEX, een vzw die ijvert voor gelijkwaardige participatie van mensen met een beperking. Het kreeg ook steun van onder meer Stad Gent.

De tentoonstelling is vanaf vandaag, maandag 21 maart, tot en met zondag 27 maart te bezoeken in de Sint-Niklaaskerk in Gent. Het boek is voor 35 euro te koop via www.kondekt.be/winkel. Info: www.emiliebonje.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier