Een op de vijf Vlamingen drinkt meer tijdens de coronacrisis

De Druglijn kreeg tijdens de corona crisis in 2020 een kleine tien procent meer oproepen over alcohol en er werden dertig procent meer online zelftests afgelegd. “Dit toont aan dat meer mensen geneigd zijn om hun drankverbruik onder de loep te nemen”, luidt het bij de Druglijn.

Over twee weken begint de vijfde editie van Tournée Minérale, waarbij we worden uitgedaagd om een maand lang geen alcohol te drinken. Hoewel de horeca gesloten is, gaat de sensibiliseringsactie toch door. Na een eerder onderzoek van Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs blijkt dat een op de vijf Vlamingen meer drinkt tijdens de coronacrisis. “We kregen ook acht procent meer telefoongesprekken over alcohol in vergelijking met 2019”, zegt Tom Evenepoel, coördinator van de Druglijn. “Belangrijk is dat de duur van de gesprekken toeneemt: van 17 naar 21 minuten gemiddeld. Daaruit leiden we af dat de problematiek vaak groter is dan tevoren.”

Op www.druglijn.be kan je een zelftest doen en ook die werd veel meer geraadpleegd. “Van 27.405 keer in 2019 naar 36.548 keer in 2020, een stijging met een derde. Meer mensen zijn geneigd om hun drankverbruik onder de loep te nemen. Voor een aantal kwam dat door de lockdown. Ze waren meer thuis en genoten daardoor sneller van een glaasje alcohol tot ze zich plots begonnen af te vragen of het niet te veel was, anderen werden thuis dan weer met de neus op de feiten gedrukt dat ze al jaren te veel dronken. Corona heeft in die zin dus wel iets in gang gezet.” Het is volgens de Druglijn een misvatting dat vooral laaggeschoolden veel drinken. “In de lockdown gaven meer hoger opgeleiden aan meer te drinken. Wellicht ook omdat zij vaker thuis werkten.”

10 glazen per week

Maar wanneer drink je te veel? “De richtlijn om problemen met alcohol te voorkomen is niet meer dan 10 glazen per week. Om na te gaan of er sprake is van een probleem, gelden andere maatstaven. Onze online zelftest helpt dat inschatten. Alcohol zou iets exclusief in plaats van alledaags mogen zijn. We willen mensen er vooral bewuster mee laten omgaan.”

Info of advies nodig? Check www.druglijn.be/covid-19 of bel 078 15 10 20, chat anoniem via www.druglijn.be/stel-je-vraag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier