Hoofdredacteur Bart Casteleyn: “Ik heb gemaaid. In mei. En nog geen klein beetje. Duizenden vierkante meters, alleen al deze week”

Goeiemorgen,

Beste lezers, ik moet iets bekennen. Ik heb gemaaid. In mei. En nog geen klein beetje. Duizenden vierkante meters, alleen al deze week.

En daar stopt de biecht niet. Een goeie maand geleden schaften wij ons twee meedogenloze grasmachines aan. Twee monsters die geen sprietje ontzien.

Vergeef ons dus, Knack. Maai Mei Niet is écht een fantastische actie. Een zegen ook voor de bijtjes én voor de biodiversiteit… Maar wij hebben zelf gewerkt aan onze biologische variabiliteit.

In ons eigenste ecosysteem huist voortaan deze soort: de Equus Caballus. En op het eind van dat Latijn hebben ze ook een naam: Choco en Pippa. Twee mini-shetlanders. Dat zijn pony’s, maar dan de kleinste versie op deze planeet.

(En in alle eerlijkheid: Pippa heette eigenlijk Maia, maar dat vonden we te bij-achtig. Sorry, Gert Verhulst.) Maar goed, ik kan je zeggen: die gasten lusten gras.

De shetlanders komen van bij The Old Horses Lodge, het paardenasiel in Laarne dat in dit bloementelweekend op zijn minst één bloemetje verdient. Choco en (toen nog) Maia kwamen er terecht na een inbeslagname door de politie. En nu hebben die beestjes ons dus helemaal in beslag genomen.

Want net zoals mijn schrijfgenoot Sandra hier vorige week bekende helemaal into tomaten kweken te zijn, blijken wij nu ook halve boeren. Ik moet geen 10.000 stappen meer gaan zetten. Ik werk nu gewoon ’s avonds aan ons mestplan…

We aaien en we maaien, dat dus ook. Want we hebben hooi nodig en het was het moment, mei of geen mei. Rik ‘keerde’ gisteren nog ons gras met een tractor, Angelo ‘wikkelt’ vandaag met een andere tractor. (Op zondag ja, zo gaat dat.)

Maar, collega’s van Knack, omdat wij nog niet van de kwaadsten zijn, hebben we vóór het maaien wél bloemen geteld. Op een vierkante meter weide vonden we behaarde boterbloem, kruipende en knolboterbloem. (Met dank aan de handige app Obsidentify, want wij wisten in geen 100 jaar dat er zo veel soorten boterbloem bestonden.)

Dan wensen wij jullie nog een heel fijne Pinksterzondag… en als je bloemen in je gazon gaat tellen: de bijtjes danken u!

Reageren: bart.casteleyn@roularta.be

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier