Bart Casteleyn, hoofdredacteur De Zondag: “Er zijn ook meer jobstudenten dan ooit. En ze beseffen het wellicht niet allemaal, maar zij zorgen er voor dat de economie blijft draaien”

Goeiemorgen,

Brandweerman? Juf? Eerste minister? Rode Duivel? Of gewoon Belgian Cat? Geen idee wat het gemiddelde kind in dit land later wil worden… Maar als ze in een fabriek zouden moeten werken, kiest iedereen bij deze temperaturen ongetwijfeld voor een ijsjesfabriek.

Wel, cool toeval: werken in een ijsjesfabriek staat op mijn cv. Meer dan twintig zomers geleden spendeerde ik drie grote vakanties op rij tussen de frisco’s en de cornetto’s. Ik kan hier formeel bevestigen dat je er aan de lopende band ijsjes mag eten. Vooral letterlijk dan. Figuurlijk hou je dat niet vol – dat hebben we daar ook geleerd.

Ik ontdekte er het bestaan van slagroomijs, van veel te koude koelcellen en van de prikklok. Van de vroege en de late. We leerden er wat werken is en dat de tijd lang kan duren, zelfs al passeren er 96 hoorntjes per minuut.

Samen met andere jobstudenten hielden we wedstrijdjes ‘om ter langst niet naar de gigantisch grote klok kijken’. Als we dachten dat er een uur gepasseerd was en dat we eindelijk het record hadden, bleek het slechts een klein kwartier later…

De 23 minuten pauze vlogen dan weer wel voorbij. Je had net genoeg tijd voor je boterhammen en een bol vanille. En dan snel weer haarnetje aan en gáán.

Pannes waren er trouwens geen pauzes. Als de machines geen zin meer hadden, dan kreeg je een borstel in je handen. Zelfs als jij ook geen zin had. Zelfs als zeven anderen er net elke vierkante centimeter hadden geveegd.

Die vele uren in de ijsjesfabriek leverden ons naast een aardig loon ook nog wat anders op. Heel veel respect voor arbeiders, maar ook heel wat motivatie om te studeren… en een fascinatie voor slagroomijs.

Zelf hielden wij het die zomers op 160 uren in de fabriek. Vandaag de dag mogen studenten tot 600 (!) uur per jaar werken. Vroeger was dat ‘maar’ 475 uur.

Er zijn ook meer jobstudenten dan ooit. Vorig jaar waren er officieel 626.733 jongeren die een cent bijverdienden, officieus ongetwijfeld nog een pakje meer. Ze beseffen het wellicht niet allemaal, maar ze zorgen er voor dat de economie blijft draaien. En dat er ijsjes zijn op de momenten dat we ze nodig hebben. Vandaag bijvoorbeeld… Laat het smaken en maak er een fijne zondag van!

Hoofdredacteur Bart Casteleyn en chef nieuws Sandra Rosseel wensen je elk op hun beurt een goeiemorgen. Reageren? bart.casteleyn@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier