Hoofdredacteur Bart Casteleyn: “In een welvarend land als het onze zou het niet mogen dat steeds meer kinderen honger lijden in de klas”

Goeiemorgen,

Hoe was jullie 1 september? Na 1 januari is die eerste schooldag toch de meest bijzondere dag van het jaar, niet? Ook nu weer betekende het een nieuwe (nogal natte) start voor heel wat kinderen en leerkrachten, maar ook voor vele mama’s, papa’s, grootouders en andere meelevende supporters.

In Vlaanderen trokken vrijdag liefst 1,2 miljoen leerlingen naar school. Dat zijn heel veel foto’s van kleine en grote kinderen met boekentassen op kleine en grote sociale media. Dat zijn ook heel veel hersencellen die weer wakker geschud werden na twee klasloze maanden. Maar dat zijn vooral heel veel magen die elke middag weer gevuld moeten worden…

Ook bij ons thuis werden vrijdag twee brooddozen gevuld. En omdat het nu eenmaal zo’n bijzondere dag is, trok vader nog snel naar de bakker voor ‘witte boterhammen’. Om een of andere reden maakt dat het enthousiasme altijd nóg wat groter – zeker als er choco en koekjespasta op mag.

Maar we moeten goed beseffen dat het niet overal lukt om elke dag voor een lunch te zorgen. Wit brood, choco en koekjespasta zijn in vele gezinnen luxeproducten die lang niet altijd op tafel getoverd kunnen worden. Het fenomeen genaamd ‘lege brooddozen’ is niet nieuw, maar het krijgt wel steeds meer aandacht… en terecht. Want in een welvarend land als het onze zou het niet mogen dat steeds meer kinderen honger lijden in de klas.

Volgens armoede- en leeflooncijfers zitten naar schatting een kwart van de leerlingen met een lege maag op school. Dat is niet alleen heel vervelend voor hen, het is ook ongezond, het tast hun zelfvertrouwen aan en het maakt hen jammer genoeg ook een makkelijk doelwit voor pesters.

Op langere termijn beïnvloedt het ook hun schoolresultaten – probeer maar eens goed op te letten met een verscheurend gevoel. Daardoor maken die kinderen ook minder kans op een diploma en zo kunnen ze ook heel wat andere kansen missen in de rest van hun leven… en dat allemaal door een lege brooddoos.

Als krant willen wij nu ons steentje bijdragen. Niet alleen door dit probleem nog eens aan te kaarten, maar ook door heel concreet actie te ondernemen. Samen met Amuse en Enchanté verkopen we handige brooddozen voor slechts 10 euro. De opbrengst gaat integraal naar Brooddoosnodig, een hartverwarmend initiatief dat komaf wil maken met honger in de klas.

Als je dus een nieuwe lunchbox wil gebruiken of als je onze actie wil steunen, zeker niet twijfelen. Wij en heel veel kinderen danken je alvast van harte!

Hoofdredacteur Bart Casteleyn en chef nieuws Sandra Rosseel wensen je elk op hun beurt een goeiemorgen. Reageren? bart.casteleyn@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier