Chef nieuws Sandra Rosseel: “Eén gratis gezonde maaltijd per dag kan armoede voorkomen. Waar wachten we nog op?”

Goeiemorgen,

Ongetwijfeld hebben jullie het deze week ook gelezen: enkele tientallen scholen hebben ervoor gekozen om, nu het weer mag, toch geen warme maaltijden meer aan te bieden aan de leerlingen. Te duur en te veel gedoe, klinkt het. Een uitleg waar de meeste ouders begrip voor kunnen opbrengen. Zelf prijs ik me dan ook gelukkig dat de school van mijn zonen wel nog warme maaltijden aanbiedt, een mogelijkheid waar ik dankbaar gebruik van maak. Nu ik mijn bureau thuis opnieuw heb ingeruild voor mijn vaste stek op de redactie én de bijhorende pendeltijd, is het gewoonweg een pak eenvoudiger om ‘s avonds gewoon de tafel te dekken voor een boterham dan om eerst nog te moeten koken. Zeker nu de naschoolse activiteiten van de zonen ook opnieuw zijn opgestart en het op sommige avonden quasi onmogelijk is om een moment te vinden waarop iedereen tegelijkertijd thuis is. Die schoolmaaltijden zijn voor mij, en dat besef ik heel goed, een makkelijke oplossing. Helaas is dat niet voor iedereen zo. Er zijn heel wat kinderen voor wie dat middagmaal op school de enige deftige maaltijd is die ze krijgen. En er zijn helaas ook veel kinderen voor wie zelfs die warme schooltijd geen optie is, wegens te duur. Kinderen die naar school komen met een boterhamdoos. Soms gevuld met een droge boterham, soms gevuld met een overschotje koud geworden frieten of wat chips, en soms helemaal leeg…

In juni hebben de Europese ministers voor Werk en Sociale Zaken groen licht gegeven voor de invoering van de Europese kindergarantie. Een resem maatregelen met als doel de vicieuze cirkel van kinderarmoede te doorbreken door een aantal essentiële diensten voor alle kinderen te waarborgen. Denk maar aan kinderopvang, gezondheidszorg, adequate huisvesting en onderwijs. In die Europese kindergarantie staat ook dat elk kind dagelijks minstens één gratis gezonde maaltijd op school zou moeten krijgen. Een aanbeveling – want de Europese kindergarantie is niet bindend voor de lidstaten – die natuurlijk met een fors prijskaartje voor de overheid komt, maar die volgens de experten zichzelf vlot zal terugbetalen. Zorgen voor één volwaardige, gezonde maaltijd per dag komt immers met tal van voordelen: het aantal kinderen met overgewicht daalt en onze jongeren leren gezonde gewoontes aan, waar ze ook in hun latere leven de vruchten van plukken. Een gezondere levensstijl zorgt er ook voor dat de kans op gezondheidsproblemen een pak kleiner wordt, waardoor de kosten voor de gezondheidszorg ook een stuk lager zullen liggen. Even belangrijk is dat die gratis maaltijd er ook voor zorgt dat de vicieuze armoedecirkel doorbroken wordt: wie een volle maag heeft, kan zich beter concentreren, en zal ook betere resultaten halen. Wat op zich dan weer de kans op drop-outs – leerlingen die zonder diploma de school verlaten – en op de bijhorende werkloosheid en het verderzetten van de generatiearmoede verkleint. Mooi meegenomen is ook dat omdat iedereen dezelfde maaltijd eet, geen enkel kind zich nog moet schamen voor zijn minder goed gevulde of lege brooddoos. De experten baseerden zich trouwens niet alleen op theoretische modellen, maar ook op praktijkvoorbeelden: in Zweden en in Finland krijgen kinderen al decennialang een gratis gezonde lunch op school, en maakt gezond eten ook deel uit van de leerstof.

In Vlaanderen wordt één kind op zeven in een kansarm gezin geboren. Een aantal dat jaar na jaar stijgt. Een getal om stil bij te worden, al hoop ik vooral dat onze overheden erdoor in beweging komen en de aanbevelingen van de Europese kindergarantie in daden – en in gratis maaltijden – zullen omzetten. Zodat elke ouder die warme maaltijd op school als een welgekomen oplossing kan zien, en nog belangrijker: zodat er geen kinderen met lege magen meer op onze schoolbanken moeten zitten.

Maak er een fijne zondag van!

Reageren: sandra.rosseel@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier