Bart Casteleyn, hoofdredacteur De Zondag: “De koning en de koningin komen naar de redactie van deze krant en dat nieuws maakt me precies enthousiaster dan ik ooit had durven vermoeden”

Goeiemorgen,

Dames en heren, de koning komt! En de koningin ook!!

En sorry dat ik jullie zondagmorgen met zoveel uitroeptekens begin, maar ik kan het precies niet helpen. Filip en Mathilde bezoeken deze week de redactie van De Zondag en dat nieuws maakt me precies enthousiaster dan ik ooit had durven vermoeden…

Donderdag is D-Day, onze eigenste koningsdag. Ons vorstenpaar heeft later deze week nog wat te doen in Engeland, iets met een Charles en een kroon… maar eerst komen ze naar onze uitgeverij. Ze willen graag zien hoe wij kranten en magazines maken en hoe we digitaal stappen zetten in een wereld die geen seconde stil staat.

Roularta Media Group mag zich dus nog eens opmaken voor koninklijk bezoek. Exact 33 jaar nadat Boudewijn I hier trots door de gangen werd geleid, zullen de koning en de koningin in zijn voetsporen treden…

“De koning en de koningin komen naar de redactie van deze krant en dat nieuws maakt me precies enthousiaster dan ik ooit had durven vermoeden”

En alsof dat nog niet spannend genoeg is, mag ondergetekende hen vier minuten toespreken. ‘De belangrijkste minuten van je leven’, liet mijn moeder weten… Ze is ook enthousiast, dat had je al door, dus misschien overdrijft ze wat, maar bijzonder wordt het zeker. Ze wou ook meteen weten wat ik zou aantrekken. En dat is vreemd, want iedereen stelt die vraag… Ik heb nog geen idee, het Paleis vraagt om ‘gewoon’ te doen, dus ik vermoed dat ik mijn glitterpak thuis laat.

Iemand vroeg ook al of ik eens wil checken of ze snoepjes willen kopen voor Kom op Tegen Kanker? Neen. Sorry. Zelf stellen we geen vragen. Protocol. (Of was het etiquette?) Ik kan dus ook niet te weten komen of Filip op zondagmorgen pistolets gaat halen. En of hij dan ook onze krant meeneemt? Het blijft dus raden of ze in Laken trouw De Zondag lezen.

Op de repetitie van het bezoek leerden we nog wat royale regels kennen. Je stelt je zelf niet voor bij de koning en de koningin, je wordt voorgesteld. De vorst spreek je aan met ‘sire’, de vorstin met ‘majesteit’. Selfies zijn verboden en gelukkig maar. De rondleiding zou hier véél langer dan 65 minuten duren…

Zo, ik ga nog even nadenken over mijn outfit. Volgende week plaatsen we zeker een foto van het koninklijk bezoek in deze krant. Zo hebben Filip en Mathilde – áls ze deze krant lezen – alvast één origineel souvenir van vier héél belangrijke minuten!

Hoofdredacteur Bart Casteleyn en chef nieuws Sandra Rosseel wensen je elk op hun beurt een goeiemorgen. Reageren? bart.casteleyn@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier