Discussies over meerwerken vermijd je zo

Als je een woning bouwt of verbouwt kan er wel eens sprake zijn van ‘meerwerken’. Wat houdt dat in? Hoe zorg je ervoor dat je hierover geen discussies krijgt met je aannemer?

Er is sprake van meerwerken als je aannemer meer (of deels andere) werken bij je uitvoert dan wat je voor aanvang van de werken met hem overeenkwam. Wil je hieromtrent discussies vermijden zet dan de afspraken die je met je aannemer over de meerwerken maakt op papier. Spreek af welke meerwerken je aannemer doet en hoeveel je hem daarvoor moet betalen.
Staat er niets op papier en kwam je met je aannemer een vaste prijs voor de aanvankelijke werken overeen, dan kan je argumenteren dat hij je niets extra mag aanrekenen. Soms wordt wel geoordeeld dat deze regel alleen geldt bij een nieuwbouw en niet als je een verbouwing doet. Voert je aannemer op eigen initiatief meerwerken bij je uit en ben je het daarmee niet eens, protesteer dan zijn factuur dadelijk via een aangetekende brief. Deed je aannemer bijkomende werken die noodzakelijk zijn ten gevolge van de geschiktheid van de grond waarop wordt gebouwd, dan moet je hem daarvoor sowieso wel betalen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier