Een Fijne Zondag! van Pascal Kerkhove is er: het beste vaccin tegen negativiteit

“Als je mij hoort vertellen, denk je dan soms: dat is die jongen van 18 die weer bezig is?”, vroeg ik laatst aan mijn vrouw. Het was een zondagochtend, we zaten aan de ontbijttafel. “Hoe kom je daar nu bij?”, vroeg ze. “Hier, uit de column van Pascal”, zei ik en een half uur later zaten we nog ons jongens- en meisjesbeeld bij te kleuren.

door Jan Gheysen

Zo gaat het wel vaker, met de column van hiernaast. Op vraag van en samen met zijn lezers heeft Pascal Kerkhove, redactiedirecteur van De Zondag, 50 van zijn columns gebundeld. Fijne zondag! is een fijn boekje met warme gedachten waarmee we de donkerste en koudste dagen van het jaar kunnen doorkomen. Of hij weet dat hij met zijn column op zondagochtend vaak meezit aan de ontbijttafel? Dat zijn woorden nogal eens aanleiding zijn tot een gesprek dat veel meer losmaakt dan een vrijblijvend praatje op zondag? “Op voorhand weet je dat niet, maar gaandeweg heb ik dat gemerkt aan de vele reacties die lezers mij bezorgen”, legt Pascal Kerkhove uit. “De columns maken blijkbaar iets los bij de mensen, ik merk dat aan de zeer persoonlijke verhalen die ze mij dan sturen. Ik sta daar zelf soms versteld van en ben hen daarvoor erg dankbaar.”

De aanleiding voor de column is meestal een actueel onderwerp, maar anders dan commentatoren vertrekt Pascal Kerkhove altijd vanuit zijn persoonlijke leefwereld. De columns zijn iedere week unieke cocktails van persoonlijke verhalen en die van mensen die het nieuws beheersen, een mix van vertellingen en oneliners. U kent ze wel, we noemen ze thuis intussen de Pascal-zinnen die we apart bewaren.

Hoe gaat u te werk? Hoe kiest u het onderwerp? Pascal Kerkhove: “In de loop van de week dringen onderwerpen zich vanzelf op en op zaterdag ken ik meestal het vertrekpunt voor mijn column. Soms spreek ik erover met mijn vrouw, dan weer is het een ontmoeting met mijn mama, mijn kinderen of kleinkinderen die mij inspireert. En dan gaat het bijna vanzelf, onbewust schrijf je flarden van die tekst in je hoofd, in de auto, onderweg naar huis, in de zetel of bij een wandeling in de buurt…”

Fijne zondag! ligt straks in de boekhandel en is ook online te koop. De dag kan niet meer stuk? “Ik ben erg blij met het resultaat. Het is een fijn boekje en het komt precies op tijd. Het zijn warme gedachten voor de donkerste tijd van het jaar. Donkerte hoort bij december, maar vandaag nog meer dan andere jaren. Een vriend zei me onlangs: dit boek is het beste vaccin tegen negativiteit. Mooier kan ik het zelf niet bedenken.”

Fijne zondag! kunt u op twee manieren aanschaffen:

U gaat vanaf woensdag met de bon uit De Zondag naar De Standaard Boekhandel. Het boek kost 4,99 euro. Wilt u meer dan één exemplaar aankopen, dan volstaat het om één bon mee te hebben.

U koopt het boek online via www.dezondag.be/fijnezondag. Dat is vanaf vandaag al mogelijk. De eventuele opbrengst van het boek gaat naar een goed doel: Villa Voortman. Alle info over dit open huis voor mensen met een gecombineerde problematiek van middelengebruik en psychische moeilijkheden, vindt u op villavoortman.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier