Een pluim voor Alexander De Croo: “Hij verhinderde dat koning Albert een buitensporige dotatie kreeg”

De Zondag trekt ten strijde tegen de verzuring en reikt daarom elke week een pluim uit. Niet zagen, maar liefde vragen. Of toch zoiets. De pluim van deze week is voor Alexander De Croo, federaal minister voor Open VLD.

Was me dat een weekje weer in het koninkrijk België. Weinig pluimen om uit te delen in onze strijd tegen de verzuring. In komkommertijd voelen vele politici zich geroepen hun rennie even opzij te leggen. Dat boerkini-debat, wat is me dat, jongens. Waar gaat dat over? Dat de overheid gaat bepalen welke klederdracht toegelaten is op strand? Zucht. Gaat dit over de onderdrukking van de vrouw? Neen, toch. Als die boerkini symbool zou zijn van onderdrukking, dan los je dat toch niet op met een verbod? Integendeel, dan jaag je die vrouwen weer naar binnen, naar de knoet van de man. Dit voelt vooral aan als een rondje moslims pesten.

Je mag dit debat trouwens niet vermengen met een kledijverbod in zwembaden. Dat draait om hygiëne, verdedigbaar. Ik heb mijn zwemshort ook al moeten uittrekken. Regels gelden voor iedereen. Maar op het strand? Jongens toch. Blote borsten, bikini, boerkini, so what, leef en laat leven, mag het nog een beetje? En speel samen beachvolley, ik zal de eerste supporter zijn. Weliswaar in gemengde teams, een blote borst met een boerkini. Zie je het al voor je? Als dat geen spektakel zou geven!

Bon, de pluim dan. Die wil ik uitreiken aan Alexander De Croo, de koppigaard van Open VLD. Die karaktereigenschap is hem niet altijd goed bevallen (herinner je de historische stekker van 2010), maar dat hij een buitensporige dotatie aan onze oude koning heeft kunnen tegenhouden, verdient een pluim. Wie over koningen en dotaties schrijft, begeeft zich op een gevaarlijk pad. Populisme loert al snel om de hoek. Maar soms moet je durven zeggen dat iets genoeg is. Albert krijgt 923.000 euro per jaar, toenmalig premier Di Rupo wou hem een half miljoen meer geven. In een tijd dat meer en meer overheden en gezinnen moeten schrapen om de eindjes aaneen te knopen, is een ‘inspanning’ van ons koningshuis niet te veel gevraagd. De Croo hield voet bij stuk, en haalde zijn slag binnen. Goed gedaan. Vandaar deze pluim. Van harte!

(Foto Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier