Een pluim voor Pieter De Crem: “Er staat geen rem op De Crem!”

De Zondag trekt ten strijde tegen de verzuring en reikt daarom elke week een pluim uit. Niet zagen, maar liefde vragen. Of toch zoiets. De Pluim van deze week is voor staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V).

We zitten in Brazilië deze week. Rio de Janeiro. Sao Paulo. Brasilia. Mee op handelsmissie met Pieter De Crem (CD&V). En die is, zacht uitgedrukt, onder een moeilijk gesternte van start gegaan. Of toch de berichtgeving errond in eigen land. Dat zijn afspraken met ministers geannuleerd zouden zijn omdat de Braziliaanse regering op vallen staat. Quod non. Van de vier ministeriële ontmoetingen hebben er drie plaatsgevonden. Dat hij wel goed gek moet zijn om nu onze ontplofte luchthaven te promoten in het buitenland. Het is namelijk zo dat de Braziliaanse luchtvaartmaatschappij TAM op zoek is naar een nieuwe rechtstreekse lijn in Noord-Europa. Zaventem is kandidaat. Enfin, het kwam erop neer dat De Crem Snoepreisjes heeft toegevoegd aan zijn bevoegdhedenpakket.

De man zelf liet het niet aan zijn hart komen. “Niets doen is geen optie”, is het enige wat hij in het begin van de missie kwijt wou. Hij zou met concrete resultaten de kritiek pareren. En zie: woensdag had hij zijn zoete revanche vast. Helemaal in kannen en kruiken is het nog niet, de technische besprekingen beginnen nu, maar Zaventem ligt, ontploft of niet, wel degelijk in pole position om de nieuwe uitvalsbasis te worden van de Brazilianen. Veiligheid was niet eens een issue op de besprekingen. Op politiek niveau zijn er geen obstakels meer. De Braziliaanse minister liet tijdens het gesprek met De Crem verstaan dat Brussel zijn voorkeur geniet.

Het nieuws is een welgekomen opsteker voor onze luchthaven. Vandaar deze pluim. Ook andere dossiers gaan de goede richting uit. Over de perenexport naar Brazilië bijvoorbeeld. Nee, er staan geen rem op De Crem hier in Brazilië. Maar daarover meer zondag in de krant!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier