Geen akkoord op klimaatconferentie in Parijs? Dan verdwijnen deze wereldwonderen

In Parijs zitten momenteel de wereldleiders samen om onze planeet van de ondergang te redden. Het beoogde doel is de klimaatopwarming tegen het einde van de eeuw te beperken tot een temperatuurstijging van maximaal 2 graden. Komt er finaal geen akkoord uit de bus, dan zijn we stilletjes aan de laatste generatie die volgende wonderen van de natuur nog kan aanschouwen.

De ijskappen aan de Noordpool

iStock_000067937871_Medium

De opwarming van de aarde bedreigt de ijskappen aan de Noordpool. Als die smelten betekent dat de finale doodsteek voor de ijsberen. Hun leefgebied verdwijnt waardoor deze prachtige dieren gedoemd zijn om van de honger om te komen of te verdrinken.

Het Groot Barrière Rif in Australië

Underwater world with corals and tropical fish.

Koraalriffen gedijen uitstekend bij onder andere een constante temperatuur. De geringste temperatuurschommelingen kunnen al fataal zijn. Natuurorganisaties vrezen dan ook niet onterecht dat koraalriffen de komende decennia zullen afsterven. Zo ook het Groot Barrière Rif in Oost-Australië, het grootste koraalrif ter wereld en de belangrijkste toeristische attractie down under, dat zich uitstrekt over een afstand van 2.500 kilometer.

Perito Moreno-gletsjer in Argentinië

The Perito Moreno Glacier in Patagonia, Argentina.

De laatste decennia krimpen gletsjers wereldwijd. Zelfs notoire klimaatontkenners kunnen dan niet langer negeren. Als we de uitstoot van CO2 niet kunnen beperken, zijn ze dan ook gedoemd om te verdwijnen.

Paradijselijke Malediven

Maldives Indian Ocean - Hotel on the island

De vele honderden eilanden in de Malediven liggen amper 1 à 2 meter boven zeeniveau. Als het globale zeeniveau gaat stijgen, zullen de eilanden dan ook overstroomd worden. Honderdduizenden inwoners zullen hun geboortegrond moeten verlaten op zoek naar een nieuwe thuis.

Miljoenensteden als New York of Hongkong

Hong Kong, China City Skyline

Maar ook miljoenensteden als Hongkong (foto), New York, Calcutta, Rio de Janeiro of Buenos Aires lopen groot gevaar te verdwijnen door de opwarming van de aarde. Er stond nooit meer op het spel tijdens een wereldtop…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier