Studio 100-baas Gert Verhulst overschouwt leven en werk: “Ik heb geen grote ambities meer”

Nee, over de aantrekkingskracht van meisjes van K3 op zijn familie hebben we het vandaag niet. Wel over Samson, ook na een kwarteeuw nog altijd zijn favoriet. Er staan trouwens nieuwe afleveringen op til. Ook over West-Vlaanderen, sinds drie jaar de thuisbasis van de 48-jarige Antwerpenaar. En over Zeg Eens Euh! dat na negentien jaar een opmerkelijke comeback maakt.

Wie dezer dagen een afspraak wil met Gert Verhulst, moet zich naar Plopsaland reppen. In Adinkerke, een verre uithoek van West-Vlaanderen, aan de Franse grens. Vijf weken lang geven hij en Samson, de burgemeester en die andere kornuiten er dagelijks twee shows. Plopsaland is trouwens de voornaamste reden waarom Verhulst sinds een drietal jaar ook in West-Vlaanderen woont, in een prachtige villa in het nabijgelegen Oostduinkerke.

“Ik was ooit op een feest in dat huis. Ik voelde: dit is mijn droomhuis. Als ik ooit iets koop, dan is het dees. Jaren later kwam ik het tegen op een site. Dat was het moment. Maar bon, had ik Plopsaland niet, dan zou ik dat niet gekocht hebben. Trouwens, West-Vlaanderen is niet nieuw voor mij. Mijn kinderen zijn halve West-Vlamingen en ook mijn vriendin is West-Vlaamse.”

20150831 - AARTSELAAR, BELGIUM: Television maker Gert Verhulst poses for the photographer at a press conference to present the new season of culinary television channel Njam!, which is owned by Studio 100, Monday 31 August 2015 in Aartselaar. BELGA PHOTO KRISTOF VAN ACCOM
(foto belga)

Voel je een verschil met Antwerpen?
Ja, toch wel: het tempo ligt hier lager, het leven is niet zo hectisch. Als je naar de doe-het-zelf-winkel rijdt, kan je voor de deur parkeren. Als je naar de Boomsesteenweg in Antwerpen moet, heb je meer tijd nodig. Ik vind het leven hier ook kwalitatief beter. Ik vind hier de rust die ik nodig heb. En wil ik toch eens lekker eten en drinken, wat je hier minder kan, dan blijf ik gewoon enkele nachten in mijn appartement in Antwerpen. Nu goed, ik besef natuurlijk ook wel dat ik in een comfortabele positie zit.

Kan je hier op straat rondlopen zonder aangeklampt te worden?
O, ze zijn mij intussen wel gewoon in Oostduinkerke. Ik heb er mijn vaste winkels, mijn stamcafé, die mensen kijken er niet van op als ik binnenkom.

Wat is jouw grootste passie als je niet aan het werk bent?
Heb ik niet. Ik heb het geluk dat mijn werk en hobby samenvallen. Wat ik seffens ga doen (Samson en Gert-show, red.), voelt niet aan als werken, maar als plezier maken.

Wat doe je dan als je vakantie hebt?
Schrijven, altijd schrijven. Vaak liedjes. Maar ik doe ook heel graag niets, gewoon liggen, eten en drinken. Voor mij hoeft er niet altijd wat te gebeuren.

“Ik doe heel graag niets, gewoon liggen, eten en drinken.”

Reis je graag?
Niet echt. Veel mensen, ik ook, reizen enkel voor de zon. Als je hier elke dag mooi weer zou hebben, dan hoef je niet meer te reizen. Ik ben deze zomer wel naar Ibiza geweest, leuk, maar ik ben net zo graag weer thuis. (zwijgt even) Ik voel niet die drang om de wereld te ontdekken. Of om alles gezien te hebben. Ik zeg niet dat ik niets wil zien, maar ik heb die drang niet.

Studio 100 viert haar twintigste verjaardag. Voel je je oud als je daaraan denkt?
Nee, toch niet. Ik weet vaak niet hoe oud ik ben. Ik heb vorig jaar lange tijd gedacht dat ik er al 48 was. (droog) Bleek dat ik nog maar 47 was, een jaar gewonnen dus.

Wat is jouw favoriete Studio 100-creatie?
(denkt na) Dat is heel moeilijk, maar uiteindelijk moet ik toch Samson zeggen. Daarmee is het allemaal begonnen. Wij noemen Samson de Mickey Mouse van Studio 100. In dat opzicht speelt die figuur wel de belangrijkste rol in mijn leven.

Wat een geniaal idee destijds van Danny Verbiest.
Mja, nu kan je dat misschien zeggen, maar destijds wisten we dat niet. Ik was omroeper toen (eind jaren tachtig, red.) en dacht dat het wel leuk zou zijn iemand naast mij te zetten. Dat kon even goed een sprekende koe of een sprekende goudvis zijn. Het is uiteindelijk een hond geworden. Na een week voelden we wel dat we succes in handen hadden. De respons van de kijkers was ongezien: zoveel brieven, zoveel tekeningen.

Zie je Verbiest nog?
Weinig. Wij lopen elkaars deur niet plat. Ik heb het druk, hij heeft het druk. Hij komt wel elk jaar eens langs in Plopsaland. Ik verwacht hem ook deze zomer.

Komen er nog nieuwe afleveringen van Samson en Gert?
Dat zou kunnen, ja. We hebben ons zeer goed geamuseerd met de vorige reeks in de Ardennen (twee jaar geleden, red.). Ik zou nog eens graag zo’n kort reekske doen. Met dezelfde acteurs natuurlijk. Als je zo’n korte reeks maakt, is het niet de moeite nieuwe personages in te voeren. Ook de reacties van de kijkers waren positief. Veel zal afhangen van de zender. Het is Ketnet die de definitieve knoop zal moeten doorhakken.

Is een andere zender een optie?
Die kans acht ik heel klein. Samson is een VRT-figuur.

“Nieuwe afleveringen van Samson? Ketnet moet de knoop doorhakken.”

Jij bent het creatief brein van Studio 100. Wordt het met de jaren niet moeilijker voeling te houden met de leefwereld van kinderen?
Neen, want hun leefwereld verschilt niet zo veel met die van volwassenen. Dat is een zware denkfout die vaak gemaakt wordt. Wat zijn, naast de dingen die wij maken, de populairste programma’s van kinderen? FC De Kampioenen, Thuis, Familie en De Buurtpolitie. Hallucinant, de kinderkijkcijfers daarvan. Maar die programma’s zijn niet gemaakt voor kinderen, hè. Daaruit kun je afleiden dat kinderen voor een groot stuk hetzelfde graag zien als volwassenen. Wij stoppen ook omgekeerd een dubbele laag in bijvoorbeeld onze shows, zodat ook volwassenen een leuke namiddag beleven. Liever dat dan dat ze hun kinderen hier afzetten en wij babysit mogen spelen.

Jij hebt thuis geen kinderen meer om iets af te toetsen. Maakt dat een verschil?
Neen, want ik heb dat nooit gedaan. Waarom zou ik? Dat zou dan ook maar de mening van twee kinderen zijn. Meestal kregen zij ook pas iets te zien als het op televisie kwam.

Ging jij vroeger met je kinderen vaak naar pretparken?
Eén à twee keer per jaar, zoals de meeste ouders, denk ik. Ik ben altijd gefascineerd geweest door pretparken. Toen ik als kind thuiskwam van de Efteling, bouwde ik dat helemaal na met Lego. Ik wist toen al dat ik later een eigen park wou.

En Samsonkoeken, was dat verplichte kost ten huize Verhulst?
Verplicht niet, maar meestal hadden we dat wel in huis. Ik denk wel dat mijn kinderen dat graag aten. Dat zijn ook lekkere koeken, hè. (lacht)

Lekker, maar ongezond. Politieke partij Groen wil een verbod op reclame voor ongezonde kindervoeding, zoals K3-chips of Plopkoeken.
(blaast) Kijk, wij houden ons aan de wetgeving, zo simpel is het. Dat ze maar doen. (met enig cynisme) Als zij een voldoende groot draagvlak vinden in de politiek en onder de bevolking om die wetten aan te passen, dan zullen we ons ook daaraan houden. Ik ben ook voor gezonde voeding, hoor. We hebben trouwens ook tomaten van Maya de Bij. Maar dat kinderen niet meer zouden mogen snoepen … (zucht) Kunnen ouders er niet op toezien dat hun kinderen dat met mate doen?

 Zeg Eens Euh! keert terug op televisie. Wat wordt het grote verschil met vroeger?
O, niet veel. Dat het op VIER is, en dat het elke weekdag uitgezonden wordt. Wij zijn met Studio 100 rechthebbende, en hebben dit voorgesteld aan VIER. Die waren er meteen voor te vinden. De proefopname was amper vijf minuten bezig toen we voelden: dit werkt nog, ook na twintig jaar. Het format is gewoon goed. Ik heb me heel goed geamuseerd tijdens de opnames.

Jij blijft presentator, maar in het panel zitten nieuwe namen. Wie wordt de verrassing?
James Cooke. Het grote publiek zal hem misschien nog niet kennen. Hij gaat er echt honderd procent voor, hij wil heel graag winnen, en is tegelijkertijd heel grappig. In combinatie met bijvoorbeeld Karen (Damen, red.) werkt dat heel goed.

Welke dromen heb jij nog voor de toekomst?
Ik moet eerlijk zeggen: ik heb geen grote ambities meer. Ik zou niet weten wat ik mezelf nog moet toewensen dat ik nog niet gedaan heb. Maar ik vind dat ook niet erg. Ik leef graag zoals ik nu leef. Ik ben gelukkig, ik eet en drink graag en veel, ik heb een mooie partner en fantastische kinderen. Veel meer hoeft er niet te zijn om een aangenaam leven te hebben.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier