Sven Ornelis

“Als het glas half leeg lijkt, doe er dan een scheut vriendelijkheid bij”

Weet je wat de meest eenvoudige en goedkope manier is om wat gelukkiger te zijn, en anderen blijer te maken? Vriendelijk zijn! Ik weet dat dit wat klef klinkt. De Bond Zonder Naam-spreuken zijn stoerder. Maar soms is het niet moeilijker dan dat. Ik weet dat het leven zwaar wegen kan. Iedereen moet belastingen betalen, moet de files door of moet soms zieke kinderen verzorgen. Iedereen stapt wel eens met het verkeerde been uit bed, stoot wel eens een kleine teen, vindt moeilijk een parkeerplek of wordt triest van het nieuws in de krant of op de radio. Er zijn altijd legitieme redenen te bedenken om chagrijnig door het leven te gaan. Maar het is echt niet verplicht. Het mag anders.

Probeer het eens, bij wijze van experiment. Een dag. Een uur. Vijf minuten. Zeg eens goedendag tegen mensen op de trein of bij de bakker. En dat hoeft niet op de wijze van Eddy Wally, het mag kleiner. Maar knik op zijn minst eens even. Of knipoog. Niet opdringerig, maar wel duidelijk. Een glimlach kan wonderen doen. Lieg niet, maar als je collega iets goeds doet, of iets leuks aanheeft, zeg het. Vraag eens hoe het met hem of haar gaat. Het risico bestaat dat mensen denken: ‘laat mij gerust’, maar ik zeg altijd goedendag als ik iemand tegenkom op mijn wandelingen in het bos of in de velden. Soms kijken mensen dan wel even verwonderd, maar meestal krijg ik een gratis “hallo” terug.

Vriendelijkheid kost niets, maar is het meest waardevolle cadeau om te krijgen én te geven. Mijn visboer heeft altijd een glimlach van oor tot oor wanneer ik zijn zalige winkel binnenstap en als ik dan vraag of alles goed gaat zegt hij meestal “schitterend”. Dat maakt mij blij. De stewardess die mij op het vliegtuig met een glimlach een glas wijn uitschenkt laat me mijn vakantie goedgezind beginnen. De jongen aan het loket van de gemeente die wél vriendelijk is, geeft mij meer dan een nieuw paspoort. Hij geeft mij een reden om een gelukkigere burger van onze gemeente te zijn. Als het glas half leeg lijkt, doe er dan een scheut vriendelijkheid bij, en het lijkt minstens halfvol. Probeer maar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier