Bart Casteleyn

Bart Casteleyn: “Het is niet dat er niets gebeurd is de voorbije dagen. Integendeel. Het leger kwam zelfs op bezoek”

Goeiemorgen,

Of ik nog lang werk heb? De zoon komt vragend even kijken naar mijn scherm. Hij ziet een veel te wit blad en beseft dat hij nog even moet wachten om te manillen. Dat kaartspel (kent iedereen het?) is hier thuis plots een ding.

Straks wil ik gerust weer troef maken, maar eerst roept de plicht. De zoon tipt iets dat hij op Karrewiet heeft gezien: de Game Awards. Kan je daar niets over schrijven, papa? Sorry. Niet gevolgd. En mijn game-kennis is blijven hangen in de jaren 90 bij Super Mario 3, toen manillen nog overal populair was.

Ik zoek dus even inspiratie… Moet te vinden zijn, toch? Want het is niet dat er niets gebeurd is de voorbije dagen. Integendeel. Het leger kwam zelfs op bezoek. Gewapend en al. Vier soldaten hadden een bijzondere missie: mij vragen stellen. Ook over deze krant, ja. (Want ook militairen gaan op zondag naar de bakker.)

De ontmoeting was een onderdeel van hun opleiding. De vragenstellers willen lid worden van een soort marketing-afdeling binnen ons leger: Ci-MEG voor de kenners. In verre landen zullen zij later met media contact moeten opnemen zodat die een juist beeld kunnen vormen van wat die Belgen daar doen. En ze kwamen dus eens oefenen… Heel boeiend. Toffe gasten ook. Ik toonde onze drukkerij, zij lieten mij hun jeep zien. Maar om daar nu een hele column aan te wijden?

Er kwam nog een vragensteller op bezoek. Van een katholieke krant deze keer. Hij verraste mij met de vraag naar de hoogtepunten van het jaar… Maar dat is meer iets voor mijn laatste Goeiemorgen van 2023, inspiratie die dus twee weken te vroeg komt.

Ding dong. De bel gaat. Nog een onderwerp dient zich aan. Een bijzondere levering: Het Haentje is er, bier dat we met onze oudleidingsgroep zelf gebrouwen hebben. Maar er zijn geen 1,3 miljoen flesjes, dus maak ik hier best niet te veel reclame…

Gelukkig is het hier aan het gieten. Weeral. Misschien kan het weer een thema zijn? Goh, we willen niet te negatief doen op jullie zondagmorgen… Maar de regen en de wind zijn wel ideaal voor Wout. Denken we. Van Aert maakt straks zijn comeback, enkele dagen nadat Jean-Luc Dehaene er ook plots weer was. Hebben wij daar iets zinnigs over te zeggen? Zeker: er zijn gelukkig ook nog levende CD&V’ers die iets te vertellen hebben – zie verder in deze krant. En verder houden we het bij wat ‘the beast’ ook altijd zei: geen commentaar.

Oei. Het blad is bijna vol en ik heb nog geen onderwerp. Gelukkig heb ik een trend gespot. Thuis staan er drie adventskalenders, alle drie gevuld met chocolade. Dat is blijkbaar in, meer dan manillen…

Oh, juist: ik moet dringend gaan kaarten. Fijne zondag allemaal!

Hoofdredacteur Bart Casteleyn en chef nieuws Sandra Rosseel wensen je elk op hun beurt een goeiemorgen.

Reageren? bart.casteleyn@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier