Sandra Rosseel

Chef nieuws Sandra Rosseel: “Wat ben ik trots op jullie, de lezers van De Zondag”

Goeiemorgen,

Waw, wat ben ik trots op jullie, lezers van De Zondag! Onze brooddozenactie bracht maar liefst 10.396,69 euro op. Jullie kochten maar liefst 1.250 brooddozen om de actie #brooddoosnodig te ondersteunen. Dat verdient 1.250 keer een welgemeende dank je wel!

Die 1.250 brooddozen waren er overigens een pak meer dan de 1.000 waar wij vooraf op gehoopt hadden. Maar dankzij onze partner Amuse was dat geen probleem. De Belgische fabrikant van duurzame producten om je eten te bewaren en vers te houden, schonk ons meteen extra exemplaren. Een dikke dank je wel aan Amuse is dan ook op zijn plaats, net zoals een pluim voor het marketingteam van De Zondag, dat deze actie in goede banen heeft geleid. Fantastisch gedaan collega’s!

Ik ben bijzonder trots en blij dat hoofdredacteur Bart Casteleyn en marketingdirecteur Barbara Spyckerelle de opbrengst van de actie deze week aan Enchanté vzw konden schenken. Deze vzw bindt de strijd aan tegen lege brooddozen op school, en dat vind ik – en bij uitbreiding het hele team van De Zondag – heel belangrijk. Leerlingen die met honger op de schoolbanken zitten, kunnen zich immers niet concentreren. En dit leidt dan weer tot slechte schoolresultaten, ook al hebben die leerlingen eigenlijk heel veel in hun mars. Leerachterstand, zittenblijven en de school verlaten zonder diploma, vervolgens geen goedbetaalde job kunnen krijgen… Een lege brooddoos kan heel wat gevolgen hebben.

Het goede nieuws is dat een gevulde brooddoos daar verandering in kan brengen. Onderzoek wees uit dat wanneer kinderen toegang hebben tot vers en gezond eten, dit echt kan helpen om de armoedecirkel te doorbreken. Met een gevulde buik kunnen ze zich wel concentreren op de schoolbanken, halen ze goede resultaten en een mooi diploma, kunnen ze beter betaalde jobs krijgen en zo aan generatiearmoede ontsnappen. Met jullie bijdrages kunnen wij voor heel wat kinderen dus echt een verschil maken.

Dit is een thema dat me na aan het hart ligt, en waar ik – zo weten trouwe lezers van deze column – al vaker over heb geschreven. De ervaring leert me dat ik dan telkens heel wat positieve reacties krijg, maar dat er ook altijd lezers vinden dat ‘die ouders zelf voor gevulde brooddozen moeten zorgen, dat dat écht niet zo moeilijk is’.

Ik vind het echter belangrijk dat kinderen nooit het slachtoffer mogen worden van iets wat hun ouders misschien wel zouden moeten doen, maar om welke reden dan ook niet kunnen doen. We mogen die kinderen niet in de steek laten. En dat hebben jullie gelukkig niet gedaan.

1.250 keer dank je wel!

Maak er een fijne zondag van.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier