“Dit jaar worden we extra verwend met een dubbel feest: Pasen én de Ronde van Vlaanderen!”

Goeiemorgen,

En, zijn de paasklokken ook bij jullie langsgeweest? De vraag alleen al tovert een glimlach op mijn gezicht, want aan die paasklokken hangen heel wat leuke herinneringen vast. En dan vooral aan de zoektochten naar wat die klokken hadden laten vallen, natuurlijk. ‘s Morgens vroeg samen met mijn zus op blote voeten de tuin inspurten, om zo snel mogelijk zo veel mogelijk eitjes te verzamelen. Om dat dan later op de dag samen met de neefjes en nichtjes over te doen. Een race tegen elkaar én tegen de zon, die in mijn herinneringen altijd aanwezig was. Wat natuurlijk niet mogelijk is, maar van regenpaasdagen herinner ik me niets meer. Net zoals ik me niet kan herinneren dat de ochtenddauw me toen ooit koude voeten bezorgde, wat nu wel anders is. Maar ik zie wel nog voor me hoe de eitjes verstopt lagen tussen een lange rij prachtige gele paasbloemen, en hoe mijn nichtje tegen alle instructies in de eitjes niet in het mandje maar in haar mondje deed belanden. De ware betekenis van Pasen ging duidelijk aan ons voorbij, maar dat het een hoogdag was, dat was zeker.

Later ging ik zelf niet meer op paaseierenjacht, maar hielp ik de paasklokken graag een handje door de chocoladen lekkernijen voor mijn eigen kinderen te verstoppen. Buiten bij zonnig weer, binnen als het echt niet anders kon. Iets wat ik ook vandaag weer zal doen, ook al zijn de drie zonen ondertussen al een pak groter dan ik ben. Maar die paaseitjeszoektocht, daar zijn ze nog altijd graag bij. En deze namiddag gaan we naar hun grootouders, waar naast de paaseierenjacht ook taart en ander lekkers op het menu staat. Samen zijn met wie je liefhebt, meer moet dat niet zijn op een hoogdag.

Hoewel, dit jaar worden we weer extra verwend met een dubbel feest: Pasen en de Ronde! Ondanks wat er eerder deze week gebeurd is, met die verschrikkelijke valpartij. Want hoe erg ik het ook vind voor Wouter, Jasper en alle andere renners die door valpartijen of ziekte niet aan de start kunnen staan, de Ronde blijft een feestdag. Eentje waarop dit jaar hopelijk zelfs een record gevestigd wordt: Lotte Kopecky kan voor het derde jaar op rij Vlaanderens Mooiste winnen. Iets wat geen vrouw en nog maar één man (Fiorenzo Magni, de Italiaan met de fantastische bijnamen ‘de witte wolf’ en ‘de Toscaan van Vlaanderen’, won in 1949, 1950 en 1951, red.) haar ooit voordeed. Ook haar mannelijke evenknie Mathieu van der Poel kan de Ronde vandaag een derde keer winnen, en zo mederecordhouder bij de mannen worden. Naast Magni konden enkel Achiel Buysse, Eric Leman, Johan Museeuw, Tom Boonen en Fabian Cancellara dat kunstje al klaren. Ik voel het, het wordt een mooie dag!

Geniet van deze zondag!

Reageren? sandra.rosseel@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier