Bart Casteleyn

“Er bestaan veel voetbalwetten, maar geen enkele verbiedt ommeerdere emblemen te kussen”

Goeiemorgen,

Papa, kan je eigenlijk voor twee ploegen supporteren?

Een goed seizoen geleden zat de zoon met een dilemma. Hij had een groen truitje aan van Cercle en een blauwe training van Club. En beide Brugges zorgden zo voor een levensbelangrijke vraag: mag dat wel?

Euh, papa stond even met de mond vol tanden … maar na die schijnbeweging herpakte ik me. Natuurlijk mocht dat. Er bestaan veel voetbalwetten, maar geen enkele verbiedt om meerdere emblemen te kussen. Het is misschien niet zo alledaags, dat multisupporteren, maar de kleuren groen en blauw matchen wel. (Toch Jani?)

En we snappen ergens wel waar de vraag vandaan komt. Op vele speelplaatsen zal de vraag der vragen ongetwijfeld vaak gesteld worden: voor wie ben jij? Meer zelfs, ik herinner me nog goed dat die vraag aan mij gericht werd. Het moet ergens begin jaren 90 geweest zijn. We zaten met een hoop jongens op een rij in de sporthal en een ouder kind wilde dat wij kleur bekenden. Allemaal.

Kind één antwoordde Anderlecht. Kind twee had geen benul welke ploegen er allemaal bestonden. Kind twee, dat was ik en voor het gemak zeiden we dan maar hetzelfde als kind één … waarna zowaar de rest van die lange rij Club Brugge-supporter bleek te zijn. Oeps.

Het is wat, een paarse stempel hebben in het hart van West-Vlaanderen. Maar soit, de interesse voor voetbal was plots gewekt en dat Anderlecht had precies wel een goed ploegje. Degryse, Nilis, Oliveira … Lang verhaal kort: het liep allemaal wat uit de hand en plots lag er een paarse sjaal en een truitje met een grote G in de kast.

Maar eerlijk: een echte supporter zijn we niet geworden. We voetbalden liever zelf. In het Astridpark zijn we nooit geraakt, maar dit jaar zaten we wel vaak in Brugge. Op Jan Breydel, jawel. Met de zoon en zelfs af en toe de dochter. Q-time, zoals dat dan heet. En ondertussen ook wel juichen voor groen, omdat de papa bij caféploeg De Vereniging speelt en op latere leeftijd toch wat nieuwe sympathieën kweekte …

Straks staan de beide Brugges tegenover elkaar. Club wil kampioen worden, Cercle wil naar Europa … en veel kinderen dromen mee. Ik wens hen allen een mooi duel en laat graag nog even de innerlijke vader in mij spreken: supporteren doe je vóór en niet tégen.

Fijne zondag allemaal!

Reageren? bart.casteleyn@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier