Bart Casteleyn

Hoofdredacteur Bart Casteleyn: “Er kwam geen spatje slijk aan te pas. Geen bal. Geen getik. Geen geduw en getrek. Zelfs geen eieren”

Goeiemorgen,

Buskestamp, Dikke Bertha, schietertje, … Dat waren in mijn jeugd de vaste ingrediënten van een doordeweekse zondagnamiddag. Ruwe en minder ruwe spelletjes – nog liefst van al in de modder! Na drie uur Chiro kon de wasmachine al eens kreunen, maar zelf hebben we nooit geklaagd over het aanbod op zondag. Integendeel.

Eén keer echter kwamen onze leiders wel met iets heel bijzonder af. Een middagvullend programma voor de geschiedenisboeken. Een activiteit die we nooit eerder hadden gedaan en die bij mijn weten ook nooit meer herhaald is geweest. Er kwam geen spatje slijk aan te pas. Geen bal. Geen getik. Geen geduw en getrek. Zelfs geen eieren. Nee. We werden in de auto gezet en gingen … naar een bedrijf.

Ja, je leest het goed. Ergens begin jaren 90 trok een bende wilde rakkers uit Koekelare naar Roeselare … voor Open Bedrijvendag. En wat het helemaal bijzonder maakt: zo’n 30 jaar later zit een van die gasten daar nog altijd.

Voor alle duidelijkheid: hét bedrijf dat was Roularta Media Group en die gast, dat ben ik. En nee, toen ik hier als jonge jongen grote ogen trok bij die gigantische drukpersen had ik geen idee dat ik er zo’n tien jaar later een carrière zou beginnen. Ik wist nog niet eens wat dat was, werken …

Vandaag vindt de 33ste editie van de ‘Voka Open Bedrijvendag’ plaats. 263 werkgevers gooien hun deuren open. De meeste kan je fysiek bezoeken, andere digitaal. De uitgeverij van onder andere deze krant is enkel virtueel te bezichtigen, maar deze rakker kan het enkel aanraden. Dertig jaar geleden zaten er nog asbakken in de bureaus en die zijn ondertussen – gelukkig – verdwenen, maar de drukpersen (ook online indrukwekkend) staan er nog.

Twee jaar geleden kon je onze mediagroep trouwens wel ‘in het echt’ binnenstappen. Ik nam mijn toen tienjarige dochter mee. Sindsdien denkt zij dat wij hier elke dag over rode lopers stappen en dat we op elke afdeling altijd hapjes of drankjes krijgen. (En sindsdien wil de zoon ook zo graag eens gaan.) Maar onze tiener heeft ook onthouden dat de ervaren gids het over ‘de mooiste drukkerij van Europa had’, want ik heb het haar later horen navertellen.

Maar soit, wat ik dus wou zeggen … Beste leiders en leidsters van alle mogelijke jeugdbewegingen: misschien moeten jullie vandaag eens een open bedrijf (be)zoeken? De wasmachines danken u.

Fijne zondag allemaal!

Reageren? bart.casteleyn@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier