Bart Casteleyn

Hoofdredacteur Bart Casteleyn kreeg onverwachte gasten over de vloer

Goeiemorgen,

Mag ik deze column beginnen met een beleefde geeuw? Nooit eerder begon ik op zaterdag zo vroeg aan een Goeiemorgen. De koffie is welkom, want onze achtjarige wekker was wat ontregeld.

De zoon vond het nog voor zes uur al hoog tijd om de trap af te dalen. Maar deze keer had ie daar begeleiding voor nodig… Hij had ‘s nachts namelijk ‘iets’ gehoord. “Echt waar hoor!”

En inderdaad. Er was echt waar ‘iets’ gebeurd. Iemand had ingebroken… maar gelukkig bleken het daders met goeie bedoelingen. Ze hadden enkel bier, suiker en twee wortels gepikt. In ruil lieten ze speelgoed achter voor onze wekker en zijn oudere zus. En zowaar ook chocolade, nic-nacjes, Maria-snoepjes en marsepein.

Klinkt als een veel te vroeg bezoek van Sinterklaas, denk je nu? Helemaal niet. Wij kregen vannacht Sint-Maarten over de vloer. Sint wie? Wel, een collega van die andere, veel bekendere kindervriend. Ze zien er met hun witte baard, staf en mijter ongeveer hetzelfde uit, maar de onze komt op 11 november terwijl Nicolaas pas op 6 december de brave kindjes beloont.

“Ik heb het eerlijk gezegd even moeten opzoeken, maar nee: het zijn geen broers. Zelfs geen verre neven”

De even geliefde Sint-Maarten komt enkel nog in delen van West-Vlaanderen en in sommige streken rond Aalst en Mechelen. De rest van het land neemt Sinterklaas voor zijn rekening. Die laatste gaat ook altijd met alle zendtijd én aandacht lopen…

En ja, dat zorgt soms voor verwarring hier. Twee totaal verschillende Sinten op twee totaal verschillende momenten. Deze week kreeg ik nog de moeilijke vraag of dat misschien broers zijn? Ik heb het eerlijk gezegd even moeten opzoeken, maar nee: het zijn geen broers. Zelfs geen verre neven. Ze mogen zich wel beiden bisschop noemen. En ze hebben dan misschien wel alletwee een buitenverblijf in Spanje, Maarten zou afkomstig zijn uit Frankrijk, Nicolaas uit Turkije.

Maar, excuseer. De achtjarige is net komen zeggen dat ik mij moet haasten, want de Sint is ook bij oma en opa geweest. En uiteraard is hij heel benieuwd wat daar uit de zak gevallen is…

Dus ik wens jullie lekker vroeg een hele fijne zondag… en een hele droge, dat ook!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier