Sandra Rosseel

Sandra Rosseel: “Bakker zijn, is volgens mij geen beroep, maar een heuse roeping”

Goeiemorgen,

We hebben er vandaag een feestdag bij: de Zondag van de Bakker! En daar ben ik toch wel blij om. In deze tijden van onder water gelopen regio’s, oorlogen en ander onheil kunnen we allemaal wel een opkikkertje gebruiken. En laat dat nu net zijn waar bakkers sterk in zijn.

Deze Zondag van de Bakker liet mij alvast stilstaan bij wat de bakker voor mij betekent. En al vlug kwam ik tot de conclusie dat voor mij bakkers niet alleen leveranciers van broden, taarten en nog een resem ander lekkers zijn, maar ook van een goed gevoel. Of het nu op een feestelijke zondag of een ergerlijke ‘Blue Monday’ is, met een eenvoudige boterham of een meesterlijke taart: mogen smullen van iets uit de bakkerij, zorgt er altijd voor dat ik me beter voel, vaak zonder dat ik me daar zelfs bewust van ben.

Dat elke bakker die ik al heb ontmoet stuk voor stuk ook bijzonder gepassioneerd is door zijn of haar beroep, heeft daar ongetwijfeld mee te maken. Die liefde voor het vak, die passie proef je gewoon. Bakker zijn, is volgens mij dan ook geen beroep, maar een heuse roeping. Zeg nu zelf, een rustige ‘nine-to-fivejob’ is het niet. Het werk is uitdagend, de uren ongewoon en er zijn ook extra gezondheidsrisico’s aan verbonden. Meelallergie en bakkersastma zijn niet om te lachen. Ik herinner me nog altijd de ontgoocheling en het grote verdriet van een gewezen klasgenootje dat al van kleins af aan bakker wou worden, maar nog voor ze haar studies had afgerond door een allergie de handdoek in de ring moest gooien. Ze koos dan maar voor ‘the next best thing’ en is nu een geweldige chocolatier.

Maar laten we deze Zondag van de Bakker niet te veel stilstaan bij onheilstijdingen, maar onze bakkers in het zonnetje zetten. Dat verdienen ze. Mijn bewondering voor onze bakkers, en bij uitbreiding voor iedereen die in een bakkerij werkt, is ontzettend groot. Het zijn kunstenaars, ambachtsmannen – vandaag is toevallig ook de Dag van de Ambachten – die dag na dag ons leven beter maken. Ook vandaag, want verderop in deze krant ontdek je hoe jij misschien een jaar lang gratis brood kan winnen.

Dank je wel, beste bakkers!

PS. Lees je deze column online en ben je nog niet naar de bakker geweest? Het is de moeite om te gaan: de deelnemende bakkers geven immers leuke prijzen weg. Je leest erover op www.dezondag.be/feest

Hoofdredacteur Bart Casteleyn en chef nieuws Sandra Rosseel wensen je elk op hun beurt een goeiemorgen. Reageren? sandra.rosseel@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier