Sandra Rosseel: “In kleine dingen, zoals een eenvoudig brood, kan er veel liefde en geluk zitten”

Goeiemorgen,

Zondagmorgen. Verse witte pistoletjes op tafel, tot grote vreugde van mijn zus en ik. Tijd voor het leukste werkje van de week. We zoeken het zachte plekje op, daar waar onze pistolet in de oven van de bakker tegen een andere aanleunde, en maken op die plek voorzichtig een gaatje in de ronde lekkernij. Vinger na vinger graven we wat meer van de zachte witte binnenkant weg, tot we eindelijk een mooi uitgeholde pistolet over hebben en het eindelijk tijd is voor het moment suprême: de ‘muuzestroentjes’ ofte de hagelslag. Die gieten we vol overgave in de holte en dan is het smullen geblazen.

Zondagmorgen. Het ontbijt staat klaar. Geen pistoletjes deze keer, wel zachtgekookte eitjes, die warm gehouden worden door een gehaakt hoedje. Oranje en wit gestreept, met een pomponnetje bovenop. Terwijl wij onze plek aan de ontbijttafel innemen, zet papa een pan vol soldaatjes op tafel. We halen het hoedje van ons eitje, breken het open en doppen dan de goudbruin gebakken reepjes brood in de perfect lopende dooier. Heerlijk!

Het zijn twee heel alledaagse – nu ja, zondagse – herinneringen aan mijn kindertijd, gekleurd door de bakker, maar ik koester ze met heel mijn hart, omdat ze tonen hoeveel geluk en liefde er in kleine dingen kan zitten. Een gevoel dat we vandaag meer dan ooit kunnen gebruiken, in tijden waarin oorlog, terroristen, bommeldingen en ontslagnemende ministers het nieuws beheersen. Kleine zaadjes van geluk, waarvan ik hoop dat ik ze ook aan mijn zonen kan geven, net zoals mijn ouders ze aan mijn zus en mij hebben gegeven.

Daarom ben ik ook zo trots dat we nu ons eigen Zondagsbrood hebben! Een bruinbrood met verschillende zaden en graansoorten voor jong en oud. En eentje die bij elke bakker wat anders zal smaken, want we hebben gekozen voor een broodmix, waardoor onze ambachtsmannen er hun eigen bijzondere toets aan kunnen geven. Een brood om van te genieten, en hopelijk ook om nieuwe herinneringen mee te maken waar we over een aantal jaar met veel warmte aan terug zullen denken. Ik hoop dan ook dat heel wat bakkers het Zondagsbrood in hun assortiment opnemen.

Zondagmorgen. Terwijl u deze krant leest, ga ik naar de bakker om een Zondagsbrood. Op de tafel komen ook zachtgekookte eitjes, versgeperst fruitsap, mijn zelfgemaakte confituur en natuurlijk ook de onmisbare ‘muuzestroentjes’. Tijd om herinneringen te maken!

Geniet van deze zondag!

PS. De kans is groot dat u deze column leest nadat u naar de bakker bent geweest. Hebt u geen Zondagsbrood meegebracht? Geen probleem: ook op de andere dagen van de week kan uw bakker ons brood maken. Vraag er dus zeker naar bij uw bakker.

Hoofdredacteur Bart Casteleyn en chef nieuws Sandra Rosseel wensen je elk op hun beurt een goeiemorgen. Reageren? sandra.rosseel@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier