Bart Casteleyn

“Wij dachten écht dat Blanche de nieuwe Sandra Kim kon worden”

Goeiemorgen,

Beste lezers, we openen deze krant graag even met een kleine waarschuwing. Want opgelet: op deze pagina hier zal je niet te weten komen wie gewonnen heeft, daar in Zweden. En neen, wij willen het Eurovisiesongfestival zo niét boycotten. Integendeel. En het is ook géén vakbondsactie…

Het is gewoon mijn schuld, sorry. Maar het is ook een beetje de schuld van Salvador Sobral, de Portugees die in 2017 heel wat ‘douze’ en ‘twelve points’ kreeg.

Het zit zo: deze krant heeft een haat-liefdeverhouding met het Eurovisiesongfestival. Die hele show eindigt eigenlijk te laat om goed te zijn. Of toch te laat voor onze dan al goed draaiende drukpersen. De klok is elk jaar al ver voorbij middernacht als de winnaar het podium op mag en zich in de geschiedenisboeken zingt. Op dat moment ligt onze redactie normaal al te bekomen van de laatste deadline. Dus daarom passen wij meestal voor Eurosong, uit overmacht.

Meestal. Maar niet in 2017 dus. Want toen wilden we eens zot doen. Geschiedenis schrijven, met De Zondag. Jawel. Want wij geloofden erin. Wij dachten écht dat Blanche wel eens de nieuwe Sandra Kim kon worden.

Op 13 mei 2017 hadden wij daarom een historische afspraak met onze drukkers: we kregen tot exact 1 uur om deze krant te sluiten. Het is te zeggen: bijna alle edities zouden pas dan gedrukt worden, mét de winnaar op de frontpagina.

Dus ik zie ons nog zitten, die avond voor ons kleine scherm. Blanche deed het geweldig en ze kreeg ook erg goeie punten. Ierland, Letland, Estland, Polen én Zweden gaven ons land er zelfs twaalf. Maar het werd plots heel spannend… niet alleen door de stand die constant veranderde, maar ook door de tijd die voorbijvloog.

En je kan het al raden: het was verd*rie voorbij 1 uur toen die vervloekte Portugees plots de eerste bleek. De frontpagina met god weet welke foto was dan al door en deze hoofdredacteur zwoer de volgende vergadering luid dat we nooit, nooit, nooít nog moeite gingen doen voor dat hele Eurosong-gedoe.

En eerlijk? Deze week vonden we dat een klein beetje jammer… Want we waren wel fan van die Joost (sorry Mustii). Maar dan dachten we weer aan Salvador en gelukkig maar: terwijl we hier zitten te tikken komt het nieuws binnen dat we geen Euro-pa-pa gaan horen straks…

Laten we ons dus maar concentreren op wat er écht toe doet: Moederdag. We wensen alle mama’s alvast een hele leuke dag. Geniet van de aandacht, de zon en wie weet: van een mooi liedje op de radio.

Fijne zondag allemaal!

Reageren? bart.casteleyn@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier