Sven Ornelis

“Zorg dat deze blokkades snel stoppen, beste politici”

Weet je wat een boer het liefste doet? Ploegen. Zaaien. Oogsten. Dieren kweken. Een zijn met de natuur. Boeren zijn meestal niet zo van de grote woorden, maar vaak wel van het verstand, het boerenverstand. Er zijn geleerdere verstanden die veel minder slim zijn dan zo’n gezond boerenverstand, geloof mij. Meestal zijn boeren nuchter, maar wel to the point, met de voetjes op de grond. Lees: met de laarzen in de modder. Laat de boeren maar met rust, ze hebben het al druk genoeg. Maar als je boeren het leven onmogelijk maakt, dan kunnen ze niet anders dan hun jarenlange opgekropte woede en onmacht met hun tractor van stal halen. Kruispunten en wegen blokkeren, ze doen het niet voor de lol.

We hadden deze week in onze ochtendshow een vrouw aan de lijn die geblokkeerd zat op de Antwerpse ring, samen met haar ernstig zieke zoon van 14. Zijn kankerbehandeling zou die dag starten in Utrecht, maar ze stonden helemaal stil, geblokkeerd, onderweg naar het ziekenhuis in Utrecht. Dat is verschrikkelijk. Degoutant. “Stomme boeren”, zeggen sommigen dan. Maar ik denk dat die boze boeren, die dan misschien mensen van weinig woorden zijn, maar vaak wel een gouden hart hebben, dat ook echt een verschrikkelijk neveneffect van hun bikkelharde acties vinden. Ik weet zeker dat ze, ondanks hun boosheid en hun terechte protesten, zo’n verhaal van zo’n moeder en haar ziek kind, ook verdrietig en onverantwoord vinden.

Daarom: zorg dat deze blokkades snel stoppen, beste boeren, maar vooral, beste politici. Door nu eens eindelijk te luisteren naar deze boze mensen, die hun eigen levensdromen en de toekomst van hun kinderen stuk zien gemaakt worden. Geef hen perspectief. En probeer met ons geliefde Europa niet heiliger dan de paus te zijn waardoor het lijkt alsof we er plezier aan beleven om onze eigen economie en hardwerkende mensen kapot te maken. Gun onze boeren alstublieft een toekomst. En zorg ervoor dat we in Europa onze eigen voedselbevoorrading blijven garanderen. Deblokkeer het debat. En de wegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier