Heb je recht op gewaarborgd loon als je bij een treinstaking niet op het werk geraakt?

Je neemt dagelijks de trein naar het werk. Maar wat gebeurt er als er een treinstaking is en je niet op je werk geraakt? Heb je dan recht op gewaarborgd loon?

Om je rechten bij een treinstaking te bepalen moet een onderscheid gemaakt worden naargelang de staking al dan niet werd aangekondigd.
Als de staking in de pers werd aangekondigd moet je een alternatief vervoermiddel zoeken om op het werk te geraken (auto, bus, meerijden met een collega,…). Doe je dat niet dan heb je geen recht op gewaarborgd loon als je niet op het werk geraakt. Je bent dan wel gerechtvaardigd afwezig en krijgt desgevallend RVA-uitkeringen voor de verloren uren. Je kan natuurlijk ook aan je werkgever vragen om een dag vakantie of inhaalrust te mogen nemen of van thuis uit te mogen werken. In dat geval moet je niet op zoek gaan naar een alternatief vervoermiddel.
Rijdt je trein onverwachts niet dan gelden er andere regels. Dit is bijvoorbeeld zo als er een spontane staking uitbrak bij het spoor. Als je dan niet op het werk geraakt, heb je wel recht op gewaarborgd loon.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

(bron omslagfoto istock)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier