Hoofdredacteur Bart Casteleyn: “Zouden er vandaag nog kinderen zijn die bank spelen? En hoe dan?”

Goeiemorgen,

Een bananendoos, meer hadden wij als kind niet nodig. Eén zo’n zwaar kartonnen geval was genoeg om uren ‘bank’ te spelen. Met de twee helften van de doos maakten we op de salontafel twee loketten. Met houten wasknijpers bleven ze mooi recht naast elkaar staan.

Door het gat van de doos uit moeders winkel kwamen broer en zus speelgoedgeld halen en brengen. Transacties die keurig bijgehouden werden op een papiertje dat na een tijdje ook een rijp geurtje had…

Waar is de tijd, zeggen ze dan zeker? Maar goed. Financiële ambities hebben we er niet aan overgehouden, appreciatie voor bananendozen dan weer wel.

Zouden er vandaag nog kinderen zijn die bank spelen? En hoe dan? Want het fenomeen van een loket mét bankbediende lijkt van de aardbol verdwenen. Wie nu een financiële instelling wil nabootsen, sluit waarschijnlijk gewoon de voordeur. En dan de achterdeur.

Ook bij ons in het dorp sloot laatst een kantoor. Nog een. Geheel onverwacht. Plots een blaadje op het raam met de melding dat we voortaan elders onze centen moesten zoeken. En die boodschap hoor je in het hele land want banken sluiten aan de lopende band. Het aantal kantoren is meer dan gehalveerd sinds 2010.

‘Ons willen ze niet meer zien, enkel nog ons geld.’ Zo vatte een verre buurman het samen voor de deur van het laatst gesloten kantoor. En deze week blijkt dat heel wat mensen hem gelijk geven… De Belg koopt massaal de staatsbon. Iets saais blijkt plots meer dan sexy.

Letterlijk miljarden euro’s verhuisden al van bankrekeningen naar de staatskas. Experten zien daarin een duidelijk signaal van de burger: een wegwerpgebaar naar de mensen die het normaal zijn gaan vinden dat onze zuurverdiende centen wegsmelten op onze spaarboekjes.

Nog vijf dagen kunnen we intekenen op de staatsbon. Dat kan vanaf 100 euro. Na een jaar krijg je een netto interest van 2,81 procent. Het kind in mij vraagt zich vooral af hoeveel bananendozen er gaan nodig zijn om al die bons te bewaren…

Fijne zondag!

Hoofdredacteur Bart Casteleyn en chef nieuws Sandra Rosseel wensen je elk op hun beurt een goeiemorgen.

Reageren? bart.casteleyn@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier