Is de verlichting inbegrepen bij de koop van een huis?

Bij de verkoop van een huis of appartement rijst wel eens discussie over welke verlichting de verkoper moet laten hangen. Claire De Cock van Verenigde Eigenaars verduidelijkt de spelregels.

Om discussies naderhand te vermijden is het aangewezen om duidelijke afspraken te maken met de verkoper. Zo kan je bijvoorbeeld een lijst opmaken van de goederen en verlichtingspunten die hij moet laten staan of hangen. Zorg er alleszins voor dat je deze afspraken ook op papier zet en dit op het moment van het afsluiten van de compromis.

Maakte je geen specifieke afspraken dan geldt als regel dat de verkoper de roerende zaken in de woning mag meenemen. De onroerende zaken (zo bijvoorbeeld goederen die onroerend zijn geworden omdat ze ‘vastgemaakt’ zijn in het huis) moet hij laten staan. Wat hij mag meenemen zijn bijvoorbeeld de verlichtingsarmaturen die niet echt verankerd zijn in het gebouw, lusters en staande lampen. Onroerend op hun beurt zijn dan weer inbouwspots in de plafonds of in de muren. Die moet hij in de woning laten. Hetzelfde criterium geldt overigens om te weten welke keukentoestellen een verkoper mag meenemen. Inbouwtoestellen moet hij laten staan, terwijl een losstaande ijskast of oven wel mag worden verwijderd.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier