Jodiumpillen voor iedereen: geruststellend of net niet?

Vanaf 2017 moet elke Belg jodiumpillen ter beschikking hebben zodat bij een kernramp de gezondheidsschade beperkt blijft. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil daarom een verdeelsysteem op poten zetten. Dit zou ons wellicht gerust moeten stellen, maar deze plannen hebben net het tegenovergestelde effect: we maken ons meer zorgen dan ooit tevoren. Want als die pillen nu zo massaal verspreid worden, gebeurt dit omdat het risico op een ramp veel groter is dan vroeger, niet?

De kerncentrales zijn verouderd en vertonen om de haverklap defecten. (foto belga)
De kerncentrales zijn verouderd en vertonen om de haverklap defecten. (foto belga)

De voorbije maanden werden we vrijwel maandelijks geconfronteerd met alarmerende berichten over de Belgische kerncentrales. Ze zitten vol scheurtjes, vallen op onverklaarbare wijze uit, blijven door onverwachte problemen dicht na een onderhoudsbeurt,… Nederland en Duitsland stellen zich grote vragen bij de veiligheid en willen dat ze dicht gaan. Maar volgens onze regering is er niets aan de hand. Na elk nieuw defect worden we telkens opnieuw gesust met de boodschap dat er nooit gevaar was voor de buitenwereld.

En binnenkort kunnen we ons helemaal veilig voelen want er is een plan om massaal jodiumpillen te verspreiden. Een van de gevaren bij een kernramp is het vrijkomen van radioactief jodium. Momenteel worden de pillen via apotheken ter beschikking gesteld binnen een straal van 20 kilometer rond kernreactoren of nucleaire installaties. De Hoge Gezondheidsraad vraagt nu om de perimeter uit te breiden tot 100 kilometer, wat in casu het hele land betekent.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block volgt dit advies en wil ten laatste tegen volgend jaar een verdeelsysteem op poten zetten. Daarna komt er een voorlichtingscampagne.

Hoe de distributie precies georganiseerd zal worden, is nog onduidelijk. In principe kunnen de pillen op twee manieren verdeeld worden. Ofwel huis aan huis, ofwel door voorraden te bezorgen aan apotheken. In nood moet iedereen dan daar naartoe om zijn pillen op te halen.

Deze optie lijkt ons niet meteen ideaal. Het beste wat men kan doen bij een kernramp is immers binnen blijven met de ramen en deuren dicht. Maar als de jodiumpillen zich bij de apotheker bevinden, moet je wel naar buiten. En aan de apotheek zal de chaos enorm zijn

Je moet er dus voor zorgen dat iedereen de pillen in huis heeft. Of opteren voor de eenvoudige optie: de krakkemikkige kerncentrales sluiten voor zich een ramp  voordoet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier