Joe Biden: “Ik word de president van álle Amerikanen”

De ongetwijfeld spannendste presidentsverkiezingen ooit kennen vier dagen na Election Day uiteindelijk een winnaar. De Democraat Joe Biden wordt de 46ste president van de Verenigde Staten. Zijn running mate Kamala Harris zal de eerste vrouwelijke en eerste zwarte vicepresident zijn. “Amerika, ik ben vereerd dat jullie mij gekozen hebben om dit fantastische land te leiden. Ik beloof dat ik de president zal zijn van alle Amerikanen”, klonk Biden verzoenend.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen waren de voorbije dagen een uiterst spannende thriller. Terwijl het er aanvankelijk op leek dat Donald Trump het veel beter had gedaan dan voorspeld, veroverde zijn uitdager Joe Biden enkele cruciale staten. De grote toevloed aan poststemmen zorgt ervoor dat het tellen van de stemmen nog steeds aan de gang is. Gisteren was in vijf staten de uitslag nog niet bekend: Pennsylvania, Georgia, Arizona, Nevada en North Carolina. In Pennsylvania, de staat waar 20 kiesmannen te verdelen waren, vergrootte Biden gisterennamiddag zijn voorsprong op Trump met meer dan 34.000 stemmen. Omdat die achterstand niet meer kan ingehaald worden, was dit voor de grote Amerikaanse nieuwsmedia het signaal om Pennsylvania toe te wijzen aan Biden. Op die manier rondde de Democraat de kaap van de 270 kiesmannen en werd hij uitgeroepen tot president-elect. Kort daarna werd ook de staat Nevada aan Biden toegewezen, waardoor het aantal kiesmannen aandikte tot 279.

De ziel van Amerika

Het nieuws leidde meteen tot vreugdetaferelen in heel wat grote Amerikaanse steden, waaronder New York en Washington. Joe Biden hield afgelopen nacht (om 2 uur onze tijd) een overwinningsspeech tijdens een drive-inrally in Wilmington in de staat Delaware. Net na het toewijzen van Pennsylvania aan Biden, reageerde de president-elect op Twitter: “Amerika, ik ben vereerd dat jullie mij gekozen hebben om dit fantastische land te leiden. Er ligt heel wat werk op de plank, maar ik beloof jullie dit: ik zal de president zijn van alle Amerikanen, of jullie nu op mij gestemd hebben of niet. Ik zal het vertrouwen behouden dat jullie mij gegeven hebben.”

“Amerika, ik ben vereerd dat jullie mij gekozen hebben om dit fantastische land te leiden”, reageerde Joe Biden op het nieuws dat hij de volgende president wordt. Running mate Kamala Harris wordt dan weer de eerste vrouwelijke en eerste gekleurde vicepresident. (foto Getty Images) ©Drew Angerer Getty Images
“Amerika, ik ben vereerd dat jullie mij gekozen hebben om dit fantastische land te leiden”, reageerde Joe Biden op het nieuws dat hij de volgende president wordt. Running mate Kamala Harris wordt dan weer de eerste vrouwelijke en eerste gekleurde vicepresident. (foto Getty Images) ©Drew Angerer Getty Images

Ook Kamala Harris stuurde een verklaring de wereld in: “Deze verkiezingen gaan over zo veel meer dan over Joe Biden en mezelf. Ze gaan over de ziel van Amerika en onze vastberadenheid om hiervoor te vechten. Er is heel wat werk, laat ons er meteen aan beginnen.”

Empathisch man

Joe Biden wordt de 46ste president van de Verenigde Staten en draait al bijna 50 jaar mee in de Amerikaanse politiek. Deze politieke dinosaurus werd in 1972 als senator voor de staat Delaware verkozen. Hij werd zesmaal herkozen en nam in 2009 ontslag uit de Senaat om vicepresident te worden onder president Barack Obama. Obama en Biden vormden twee ambtstermijnen een team. Hij stelde zich twee keer eerder kandidaat voor het presidentschap namens de Democratische Partij. In 1987 trok hij zich terug ten voordele van Michael Dukakis, in 2007 was hij opnieuw een van de Democratische kandidaten, maar hij stapte vervroegd uit de race wegens te weinig stemmen. Barack Obama viste hem enkele maanden later wel op als running mate .

Biden staat bekend als iemand die heel veel empathie heeft met de mensen die hij ontmoet. Zelf werd hij ook niet gespaard door het leven. Hij verloor zijn vrouw en dochter bij een verkeersongeval en een van zijn zonen overleed aan een hersentumor. Hij leeft dan ook erg mee met het persoonlijke leed waarmee honderdduizenden Amerikanen worden geconfronteerd tijdens de coronacrisis. Joe Biden wil de laagste inkomens verhogen, de gezondheidszorg betaalbaar maken, de belastingen verhogen voor de rijkste Amerikanen en het land klimaatneutraal maken tegen 2050.

Kroonprinses van de Democraten

Kamala Harris wordt de eerste vrouwelijke en eerste gekleurde vicepresident. Haar moeder is uit India afkomstig, haar vader emigreerde uit Jamaica. Ze was tien jaar actief als openbaar aanklager tot ze in 2011 procureur-generaal voor de staat Californië werd. Sinds 2017 is ze een van de twee senatoren voor Californië. Kamala Harris wordt al enige tijd gezien als een rijzende ster binnen de Democratische partij. Ze is niet op haar mondje gevallen en heeft een uitgesproken mening. Harris is een intelligente vrouw en kan fors uithalen in debatten. Biden ziet zichzelf als een overgangsfiguur die er na één ambtstermijn mee zou ophouden. In dat geval staat Kamala Harris op de eerste rij en wordt ze de kroonprinses van de Democraten bij de strijd om het Witte Huis in 2024.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier